Укупно приказа странице

Translate

понедељак, 14. април 2014.

Рехабилитована краљица Марија


Београд -- Одлуком Вишег суда у Београду данас је рехабилитована краљица Марија Карађорђевић.
Суд је на данашњем рочишту у Палати правде у Београду оценио да је указом Председништва Президијума Федеративне Народне Републике Југославије од 8. марта 1947. краљица Марија из политичких и идеолошких разлога била лишена људских права, попут права на глас, држављанство и имовину.
Захтев за рехабилитацију краљице Марије Карађорђевић октобра 2013. године поднели су потомци принца Томислава и принца Андреја Карађорђевића - принцезе Лавинија и Катарина, као и принчеви Димитрије и Михајло.
Принцеза Линда Карађорђевић, која је са принчевима Ђорђем, Михајлом и Димитријем, као и с принцезама Јелисаветом и Лавинијом, присуствовала рочишту, истакла је да је за њу и њену породицу рехабилитовање краљице Марије веома значајан догадјај.
"Ово је веома срећан дан за нас. Данашњи дан је изузетан јер исправљамо историју. Краљица Марија је посветила свој живот народу. Овај дан за све нас је дан када краљица Марија поново заузима своје заслужено место у историји. Ово је веома емотивно за нас", рекла је принцеза Линда новинарима.
Правна заступница породице Карађорђевић адвокатица Душанка Суботић Хомен истакла је да је рехабилитација краљице Марије велики дан за утврђивање историјске истине. "Ми који смо рођени после рата нисмо знали ко је краљица Марија. Знали смо само да су Карађорђевићи издајници. Сада излазе књиге и сведочења људи који су живели пре Другог светског рата и који знају чињенице. Ова рехабилитација за краљицу Марију је допринос историјском утврђивању истине и када би свако уложио и мали делић, сазнало би се шта се тачно десило уочи 6. априла 1941", рекла је Душанка Суботић Хомен новинарима.
Она је додала да је породица Карађорђевић већ поднела захтев за реституцију одузете имовине, додавши да је краљица Марија имала неке непокретности, али да је много интересантнији садржај "сефа 555", који је припадао некадашњем председнику СФРЈ Јосипу Брозу Титу. "Забележено је да се у њему налазе покретне ствари, попут златног накита и златних полуга. Државна комисија 1982. неспорно је утврдила да то припада Карађорђевићима. Садашња комисија је само проверила садржај тих врећа. Преостаје или реституција, да се то врати, или оставински поступак у коме ће се расправити заоставштина као и сваког другог грађанина", објаснила је заступница.
Образлажући свој предлог она је на данашњем рочишту подсетила да се краљица Марија никада није мешала у државничке послове и да се бавила само хуманитарним радом. "Бавила се разним хуманитарним пословима, обилазила болнице и школе и прилагала са краљем Александром из својих средстава, а не само из средстава двора. Она је од мираза основала фонд у који је сваке године, са краљем, улагала 300.000 динара, у време када је официрска плата била 5.000 динара", објаснила је Душанка Суботић Хомен.
Она је додала да је краљица Марија бринула о више стотина инвалида из Првог светског рата, о удовицама страдалих војника и ратној сирочади, али и да је помагала руским кадетима у Белој Цркви, руској болници у Панчеву, коњичком пуку у Белом Потоку... "Није се само бринула о српској деци, већ и о деци у Хрватској и Словенији. Марија и Александар су били православне вере и помагали су цркви. Отварала је поликлинике. У то време харала је туберкулоза у Србији. Подизала је болнице, гимназије... Постоје објекти које је она хуманитарним радом изградила, а о томе нико ништа не зна", рекла је Душанка Суботић Хомен.
Како је истакла, посебну пажњу краљица Марија је обраћала на студенте и децу. "Данас се говори о правима деце и њиховој заштити, а нико не зна да је она 9. јула 1933. основала Југословенску унију за заштиту деце. Касније је тај садржај пренет у женевску Декларацију о заштити деце", подвукла је Душанка Суботић Хомен.
Она је додала и да је краљица Марија својим средствима и организацијом слала хуманитарну помоћ угроженима током Другог светског рата. "Пошто је већ 1941. било јасно да је Карађорђевићима забрањен повртак у земљу, она се потписивала Марија К. Ђорђевић како се не би знало да она шаље помоћ. Од 1942. до септембра 1943. упућено је 7,7 милиона тона одеће и обуће и око 5,5 милиона тона хране. До Божића 1943. послато је 30.000 шињела који су прикупљени за војску и послати у заробљеништво", рекла је Душанка Суботић Хомен.
Према њеним речима, сви који су рођени после Другог светског рата скоро да нису имали никакво сазнање о томе ко је била краљица Марија и подсетила да је 1959. на пријему у Француској, поводом 25 година од смрти краља Александра, председник Француске генерал Шарл де Гол одликовао краљицу Марију највишим орденом те државе - Легијом части због хуманитарних активности којим се бавила.
Александар: Краљица Марија рехабилитована још 2001. године
Принц Александар Карађорђевић оценио је да је законска рехабилитација краљице Марије већ извршена 2001. и потврђена 2011. године и да самим тим правно није било потребно покретати посебан процес судске рехабилитације у 2013/2014. години, саопштио је данас Краљевски двор.
У саопштењу се наводи да је указом Председништва Президијума Народне Скупштине ФНРЈ из 1947. године, члановима породице Карађорђевић, међу њима и краљици Марији, одузето држављанство и конфискована имовина.
Додаје се да је тај указ поништен 2001. године када је донет Закон о укидању Указа о одузимању држављанства и имовине породици Карађорђевић.
"Законом о рехабилитацији из 2011. године, члан 5, став 5, констатована је законска рехабилитација чланова породице Карађорђевић којима је Указом из 1947. било укинуто држављанство и одузета имовина. Према томе, већ је 2001. извршена законска рехабилитација чланова породице Карађорђевић, што је потврђено и законом из 2011. године", пише у саопштењу Краљевског двора.

Извор: В92


Нема коментара:

Постави коментар