Укупно приказа странице

Translate

субота, 14. септембар 2013.

"Краљевски намесници" у Скупштини

У Дому Народне скупштине отворена изложба "Краљевски намесници 1934 -1941". Председник парламента Небојша Стефановћ поручио да не смемо да се одричемо ниједног дела историје.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић отворио је у згради парламента изложбу "Краљевски намесници (1934-1945)" која је, како је рекао, права прилика да се покаже поштовање према историји и да се прошлости са историјске дистанце сагледа без предрасуда.
"Ово је начин да поштујемо традицију и историју нашег народа и са историјске дистанце сагледамо улогу коју је намесничка влада имала, рекао је Стефановић.

Он је истакао да ниједног дела историје не смемо да се одричемо.

Изложба обухвата период Краљевског намесништва од убиства Краља Александра I Карађордевића до приступања Југославије нацистичком Тројном пакту 1941, а који су обележили кнез Павле Карађорђевић,  Раденко Станковић и Иво Перовић - који су владали у име малолетног краља Петра II Карађорђевића (1923-1970).

Стефановић је указао да се о кнезу Павлу Карађорђевићу зна прилично, али да су Станковић и Перовић остали готово непознати, иако су имали богате каријере.

Станковић је био један од оснивача Медицинског факултета, лични лекар краља Александра, сенатор и министар просвете, рекао је председник парламента.

Према његовим речима, Станковић је као члан Намесништва био против приступања Југославије Тројном пакту, после рата осуђен је на 12 година затвора, губитак грађанских права и конфискацију имовине.

Умро је 1956. у Београду, а рехабилитован је 2006. године.

Иво Перовић био је судија, јавни тужилац, начелник дубровачког и шибенског среза, велики жупан сплитске области, помоћник министра унутрашњих дела. После рата осуђен је на 11 година затвора, губитак грађанских права и конфискацију имовине. Умро је 1958. године и сахрањен је у Ријеци.

Принцеза Јелисавета Карађорђевић, ћерка кнеза Павла, изразила је задовољство због организовања изложбе о "у историји познатом добу регенства" и оценила да је изложба доказ да Србија трага за истином о себи, те да више неће бити јадна кад сазна истину о себи.

Отварању изложбе присуствовала је и снаха намесника Станковића Наталија (99) која је указала да је њен свекар био ученик научника који је добио Нобелову награду за крвне групе, и да се поред стипендије да остане у САД вратио у Србију, јер је био велики патриота.

Наталија Станковић је изразила жаљење што породици није никада враћена имовина и поручила да неће да умре док се неправда не исправи.

Ауторка изложбе, који ће грађани моћи да виде у оквиру Дана европске баштине и касније до 5. октобра, Гордана Петковић рекла је да је на поставци рађено две године и да је њена велика чар у томе што краљевски намесници никада нису до сада били приказани на овај начин.

Изложба представља наставак сарадње Скупштине Србије и Музеја града Новог Сада, а састоји се од фотографија, докумената, списа, предмета и портрета краљевских намесника.

Извор: РТС