Укупно приказа странице

Translate

четвртак, 21. март 2019.

Свештеник др Угрин Поповић: ЗАШТО МОНАРХИЈА?



Године 1775-те мистериозна направа, покривена црвеним сукном, пронешена је Версајем. За њом је, пун себе, корачао франуски проналазач Дју Перон. Ишли су краљу. Када је остао насамо са њим, Перон приђе мистериозном предмету и, ухвативши врх сукна, који је прекривао тај предмет, заусти краљу Лују XVI:

„Одсада Француска може да прошири своје границе толико, колико се свиди Његовом Величанству!“

Рече, па стргну оно сукно које је држао својом стегнутом шаком, са мистериозног предмета. Пред Лујем се открио веома занимљив призор – направа која је била претеча митраљеза и која је могла да испаљује 24 зрна истовремено. Оружије које би без сумње донело превагу на бојном пољу, а самом Лују сачувало главу и престо неколико година касније.
Мук је трајао неко време. Тишина је собом истицала сву монументалност новог оружија. Перон је блистао од поноса и задовољства. А, онда је на својој кожи разумео разлику између Монарха и политичара, или тзв „људи из народа“.
Краљ му је, након што је станка изненађења прошла, хладно наредио да се удаљи из Версаја, остављајући то „магично оружије“ за собом. Са својим министрима, колико сутрадан, краљ је одлучио да се „зверско оружије уништења“ одбаци и никада не употреби. Такође, краљ је предузео све мере да Перон и његов мрачни изум не падну у руке било ког другог човека.

Ипак, оно што памтимо о Лују XVI јесте да је био муж Марије Антоанете, жене која је рекла – нека једу колаче – када су дошле вести из Париза да народ буквално нема хлеба да једе. Али, ово што сам написао ретко ко зна. Сви се куну да је прогрес „победио“ 1789-те, и да је та револуција донела квалитативну промену у курсу сазревања људске расе. Почело се одмах са „променом“. Гиљотина је буквално стајала у самом центру Париза 24/7 јер је било толико јавних погубљења, да није имало смисла померати је да би се само дан касније поново враћала на исто место. Не морам уопште трошити речи па описивати како је маса уживала у том показању своје „једнакости“. Поготово 21 јануара 1793 када је на Трг револуције (некадашњи Трг краља Луја, а данашњи Трг Конкорд) изведен сам Краљ. Његова одсечена глава је затим показана маси, која је вриштала од задовољства и својим безубим осмесима сведочила да је ера једнакости започела!

У 7 сати по локалном времену јапански радари су открили три авиона и покренули узбуну, али су је онда прекинули јер су мислили да авион лети тако високо јер је само извиђачка летелица. При висини од 9.450 m Енола Геј у 8 часова и 15 минута је избацила атомску бомбу која је детонирала на висини од 580 m. У једном тренутку је погинуло 140.000 људи (од радијације још више), температура на тлу у близини средишта експлозије досезала је и до 5000 °C. Снажни ударни талас ветра, брзине 800 км/час, и пламене олује уништили су готово све унутар 13 km². Експлозија је узроковала и врели печуркасти облак прашине и крхотина висок 15.250 m. Посада авиона ни сама није знала колике ће бити последице експлозије, а дим у облику печурке видео се и при удаљености од 560 km.

Влада и војни званичници Јапана нису испрва знали шта се догодило. Касније су, након упозорења САД, покренули дебату и били спремни на капитулацију, али под одређеним условима. На то су САД, 9-ог августа избациле другу атомску бомбу, овог пута на град Нагасаки. Првобитни циљ је требало да буде град Кокура, али је одлучено да због лошег времена нова мета буде Нагасаки. У 11 часова и 2 минута бачена је бомба а главни циљ је био Мицубиши концерн, али га је бомба промашила за више од 2 km. Но, ипак је уништила пола града. Бомба је детонирала на висини од 470 m и убила 22.000 људи, а још 39.000 је погинуло од последица радијације.

МИСЛИТЕ О ТОМЕ!!!

Свештеник др Угрин Поповић



Видовдан