Укупно приказа странице

Translate

петак, 28. јун 2013.

ПРОСЛАВА ВИДОВДАНА

У помен на страдање Срба и кнеза Лазара Хребељановића у бици на Косову пољу 1389. године, данас се у Србији обележава Видовдан. Председник Србије Томислав Николић у Крушевцу предводи комеморативну церемонију код споменика косовским јунацима. Александар Вучић у Високим Дечанима.
У Србији се обележава Видовдан као помен на страдање Срба и кнеза Лазара Хребељановића у бици против турске војске на Косову пољу 1389. године. Видовдан је државни празник, који се обележава радно. Председник Томислав Николић предводиће комеморативну церемонију полагања венаца и одавања државних и војних почасти код Споменика косовским јунацима у Крушевцу. Први потпредседник владе Александар Вучић присуствује обележавању празника у манастиру Високи Дечани на Космету. Вучића су испред манастирске капије дочекали директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Александар Вулин и београдски официр за везу у Приштини Дејан Павићевић. Литургију у манастиру Високи Дечани служио је игуман Сава Јањић. Централно обележавање Видовдана на Косову и Метохији организовано је у Грачаници Патријарх Српске православне цркве Иринеј и епископ рашко - призренски Теодосије служили си литургију у Грачаници, а затим ће на Газиместану служити парастос српским ратницима страдалим у Косовском боју. Поводом Видовдана, у Грачаницу је стигло и око 400 људи који су јутрос кренули из северне Косовске Митровице и централне Србије, што је мање него прошле године. Заменик регионалног директора косовске полицијске службе Ергин Медић рекао је Тањугу да је КПС организовао пратњу за све који су изразили жељу да посете Газиместан, Грачаницу и друге манастире. Медић је рекао и да ће број број припадника косовске полиције у региону Митровице бити појачан током данашњег и сутрашњег дана па ће тако бити ангажовано око 260 полицајаца. Парастос Србима који су страдали на подручју Косова и Метохије од Косовског боја до данас служен је у Цркви Светог Марка у Београду.
Видовдан је државни празник који се радно обележава у спомен на Косовску битку на основу одредаба Закона о државним и другим празницима у Србији, а представља и присећање на погинуле и умрле у свим ратовима.
То је, према мишљењу историографа, важан датум у колективној свести српског народа и један од темеља колективног идентитета.
Посебан значај Видовдан је добио у време стварања нове српске државе, а као званичан државни празник уведен је 1889. на 500 година од Косовског боја. Као национални празник опстао је до краја Другог светског рата.

После Косовске битке тело кнеза Лазара (1329-1389) је сахрањено у манастиру Раваници, а у сеоби Срба под патријархом Арсенијем Чарнојевићем крајем 17. века пренето је у фрушкогорски манастир Врдник. У Раваницу су мошти враћене 1989. године, на 600. годишњицу косовске битке.
Извор: РТС



Видовдан на Космету: Чека нас сигурнија будућност, поручио Вучић

ВИСОКИ ДЕЧАНИ, ГРАЧАНИЦА - Вицепремијер Александар Вучић поручио је данас из манастира Високи Дечани да ће наставити да се бори за сигурнију и напреднију будућност за све грађане Србије, укључујући и оне који живе на Косову и Метохији.
Вучић је, после литургије служене поводом Видовдана, истакао да српски народ мора да гледа у будућност, поштујући сопствену прошлост и препознајући све препреке које су пред њим, али и налазећи најбољи могући начин да их заобиђе и победи.
"Пред нама је много рада, напора, труда, много енергије коју ћемо морати да уложимо, али пред нама висе нема крви, нема враћања у прошлост, нема више свих оних мука кроз које смо пролазили двадесет и више година", поручио је Вучић.
Он је истакао да, у тренутку када ће сви покушавати да пронађу ману свему што је Србија чинила протеклих месеци, са поносом може да истакне да нико у свету није рекао ниједну реч о томе да Србија није поштовала неке договоре и да Србија није поштовала своје обавезе.
"Србија је постала поуздан партнер за све у свету. Први пут после много година Србију хвале свуда, а то што ми нисмо задовољни степеном подршке који се Србији пружа резултат је и дугогодишњег неповерења али и нечијих других унутрашњих проблема", казао је Вучић.
Према његовим речима, Србија је на добром путу и померила се са мртве тачке, и то је добра вест упркос бројним препрекама које јој предстоје.
"Много тога тешког је пред нама, много тога треба да урадимо, много тога треба да направимо, морамо и у политичком и у економском и сваком другом смислу да напредујемо, и када то будемо радили и када то будемо успели онда више препрека за нас неће бити", рекао је Вучић.
Надам се да ћемо са свим тим препрекама успети да се изборимо на јединствен начин ,поштујући све друге али оно што је за нас данас важно то је да је Србија поштована на свим меридијанима да нисте о Србији чули у последњих 6 месеци ниједну лошу реч нигде у свету.
"Посао Србије је да о свом народу брине на сваком месту и зато ћемо у Дечане долазити чешће, и не само у Дечане већ свуда на КиМ, да кажемо нашем народу да смо са њима, да никада неће бити сами, да никада неће бити остављени и да јасно поручимо да то што ми бринемо нема везе са политиком или било каквим маркетингом, да је то просто наша обавеза и завет за будућност", поручио је Вучић, који је после литургије разговарао са игуманом манастира Савом Јањићем. Игуман Сава: Једино дијалогом и на миран начин можемо напред
Јањић је казао да се нада да ћемо у наредним месецима решити још многа питања важна за опстанак српског народа на Косову и Метохији.
Јањић је додао да су представници Владе присуством у Високим Дечанима показали живу бригу наше власти према српском народу на овим просторима.
Једино дијалогом, на миран начин и у сарадњи са свима, чувајући наше традиције али будући спремни да их поделимо са другима - једино тако можемо да идемо напред, рекао је Јањић.
Игуман Високих Дечана казао је да сви желимо да идемо ка бољој будућности у којој ћемо живети мирно, добросуседски, где ће се поштовати људска и верска права и где неће бити потребно да наше светиње буду под војном заштитом, да ће их сви једнако поштовати.
"У тој нади доживљавам и ову посету и надам се да ћемо у наредним месецима решити још многа друга питања која су важна за останак српског народа на овим просторима како би се омогућила будућност, нарочито нашој омладини, и оним социјално најугроженијим који су највише страдали до сада ових година", рекао је Јањић.
Он се захвалио Вучићу и његовим сарадницима на посети, истакавши да се данас на Косову и Метохији свуда сећамо оних страдалника кроз историју али "истовремено гледамо у будућност и ка васкрсењу Христовом".
Јањић је казао да нас светиње на Косову и Метохији храбре и показују нам да "једино са нашом вером, у честитости и поштењу, са свима око нас можемо да живимо, останемо и опстанемо на овим просторима".

Обележавање у Грачаници


Централно обележавање Видовдана на Косову и Метохији организовано је у Грачаници. Патријарх Српске православне цркве Иринеј и епископ рашко – призренски Теодосије служиће литургију у Грачаници, а затим на Газиместану парастос српским ратницима страдалим у Косовском боју.
spc.rs

Поводом Видовдана, у Грачаницу је стигло и око 400 људи који су јутрос кренули из северне Митровице и централне Србије, што је мање него прошле године.
Заменик регионалног директора Косовске полиције (КП) Ергин Медић рекао је Танјугу да је КП организовала пратњу за све који су изразили жељу да посете Газиместан, Грачаницу И друге манастире. ’"Према нашим информацијама, до пола 8 око 400 људи са 6 аутобуса и већим бројем комбија и путничких моторних возила је кренуло из северне Митровице, али и централне Сербије пут Газиместана и Грачанице. Сви су стигли до манастира Грачаница без проблема", рекао је Медић. Он је казао и да ће број број припадника КП у региону Митровице бити појачан током данашњег и сутрашњег дана па ће тако бити ангажовано око 260 полицајаца. КПС је укључена како у пратњу аутобуса и возила која иду пут Газиместана, тако и у обезбеђење свих осталих манифестација у граду , додао је Медић.
Извор: РТВ



                                                        ПРОСЛАВА 550. ГОДИШЊИЦЕ КОСОВСКЕ БИТКЕ 1939. (цео филм)