Укупно приказа странице

Translate

word clok

word clok

Афирмација такмичарског духа


Такмичарски дух се стиче у најранијој младости
Млађа деца креативније мисле
Човек је биће са најразвијенијим такмичарским инстинктом на Земљи. Захваљујући том толико наглашеном инстинкту, човек је постао најдоминантнија животиња на нашој планети. Амерички научници сматрају да је ова способност најуочљивија код мале деце која за родитељску пажњу морају да се надмећу са старијом браћом или сестрама.
Сви велики креативни мислиоци, попут Дарвина, Гандија, Мартина Лутера Кинга, Флоранс Најтингејл и Томаса Џеферсона имали су нешто заједничко: сви су они имали старију браћу и сестре. Пошто су анализирали понашање више од 120.000 људи, научници су дошли до закључка да се такмичарски дух стиче у најранијој младости.
Он настаје из дететове жеље да се избори за пажњу родитеља, али наставља да се развија током читавог живота. Научници, чак, верују да је тај инстинкт толико развијен да се манифестује још пре дететовог рођења.
Пред крај трудноће, мајчино тело је спремно за порођај. Тада долази до смањења крвног притиска како би се смањило снабдевање бебе храном. Беба, међутим, жели да се што дуже безбедно развија у мајчиној утроби и она изазива повећање крвног притиска и нормалан проток хранљивих састојака који су јој неопходни. У појединим случајевима ова борба је толико драматична да може угрозити живот мајке.
Ко су особе са наглашеним такмичарским инстинктом?
Током живота човек стиче способност да доноси брзе закључке о такмичарском духу особа око себе. Понекад се то мишљење заснива искључиво на физичким особинама других људи.
Наглашену линију браде и јако изражену виличну кост многи тумаче као основне карактеристике јаког противника. Ово уверење потврђују и резултати студије коју су амерички научници спровели у војној академији Вест Поинт.
Наиме они су открили да је већина кадета, који су касније понели највише војне чинове, имала управо ове физичке особине. И заиста, црте лица које говоре о чврстини карактера нису никаква случајност. Научно је доказано да су јаке обрве и снажна вилица знак повишеног нивоа тестостерона који се повезују са бољом физичком спремношћу.
Поред јаког такмичарског духа, код човека је веома развијен и страх од неуспеха који га током читавог живота приморава да још више ризикује и улази у све озбиљнија надметања.

Нема коментара:

Постави коментар