Укупно приказа странице

Translate

среда, 14. мај 2014.

Изложба посвећена кнезу Павлу отворена у Гацку




Изложба посвећена кнезу Павлу отворена у ГацкомКнегиња Јелисавета је 8. маја у Дому културе у Гацку свечано отворила изложбу “Кнез Павле Карађорђевић, краљевски намесник 1934-1941″, јединствену поставку која кроз одабрану колекцију докумената из богате историјске грађе сведочи о Кнежевој делатности у годинама пре Другог светског рата. Пожелевши добродошлицу бројним посетиоцима изложбе, кнегиња је изразила наду да ће приказани архивски извори допринети објективнијем тумачењу историје Југославије: “Ви знате да је мој отац овде био третиран као издајник. Надам се да ће, у светлу нових доказа и аутентичних докумената, наша историја доживети промене. Живети у заблуди значи изгубити самопоуздање, а то може бити погубно за један народ.”


Миладин Милошевић, директор Архива Југославије, овом приликом је указао на чињеницу да кнез Павле у јавности и историјској науци не заузима место које му припада: “Период који ова изложба настоји да покаже је управо време када је био на челу државе, време наглог успона нацизма и фашизма у свету. Намесник кнез Павле је стављен у велику људску и политичку дилему. Влада је донела одлуку да се приступи тројном пакту. Одлуку је подржао и кнез. Потписано је приступање уз четири ноте које до сада нису биле познате јавности, а које бацају потпуно ново светло на ту одлуку. Као ниједна земља, Југославија је тада добила гаранције да “Кнез Павле Карађорђевић, краљевски намесник 1934-1941″ први пут је отворена 26. септембра 2007. године у згради Архива Србије и Црне Горе (данас Архив Југославије) у Београду. Историчари др Гојко Маловић и Душан Јончић, аутори изложбе, определили су се да пажљивим избором из обимне документарне грађе прикажу историју Југославије кроз делатност кнеза Павла у годинама пре Другог светског рата, како би, између осталог, подстакли даља историјска истраживања о периоду његовог намесништва. Посетиоци су имали прилику да виде 400 докумената и 80 фотографија из 15 фондова и збирки које се чувају у Архиву. Неки од изложених извора представљали су посебан куриозитет, пошто су селектовани из копије личне архиве кнеза Павла коју је принцеза Јелисавета крајем 2006. године великодушно поклонила Архиву Србије и Црне Горе. Ову колекцију је кнез Павле својевремено завештао њујоршком универзитету Колумбија, уз изричит услов да се грађа отвори за јавност тек 50 година након његове смрти, као и да се приступ документима онемогући свим Југословенима, све док је у Београду на снази комунистички режим. Знајући да је ова збирка од непроцењиве важности за разумевање историје Југославије, принцеза Јелисавета је две године неуморно настојала да је учини доступном најширој јавности, па је архива њеног оца на 15 ролни микрофилма доспела у земљу чак 20 година пре времена, и тачно 65 година пошто је кнез Павле свргнут с власти.

Поставка Архива Србије и Црне Горе представља део ширег пројекта којим је предвиђено да се направе изложбе о свим владарима југословенске државе. Павле Карађорђевић је био трећи у низу, после Тита и краља Александра. Изложба је у Београду била постављена до 31. октобра 2007., а од тада је гостовала у петнаестак градова Србије и Републике Српске.

Извор:
www.princesselizabeth.org