Укупно приказа странице

Translate

субота, 22. јун 2013.

ПРИНЦЕЗИ ЈЕЛИСАВЕТИ ВРАЋЕНА ВИЛА " ЦРНОГОРКА "


Новости сазнају: Агенција за реституцију донела је решење којим се Јелисавети Карађорђевић, наследници кнегиње Олге, враћа вила у Ужичкој 1 у Београду
АГЕНЦИЈА за реституцију донела је решење којим се Јелисавети Карађорђевић, наследници кнегиње Олге, враћа вила у Ужичкој 1 у Београду. Решење ће, како незванично сазнају „Новости“, бити правоснажно у среду 26. јуна. У Агенцији за реституцију ову информацију јуче нису желели да коментаришу. Ћуте и у Мрежи за реституцију. Принцеза Јелисавета, којој би ово била прва враћена непокретност у Србији, била је затечена вешћу.
У Ужичкој 1 налази се велелепна вила „Црногорка“, у којој тренутно живи амбасадор Црне Горе. Здање је власништво Републике Србије и њоме управља „Дипос“. Вила од 875 квадрата има двориште и врт, површине 6.846 квадрата, мали базен, мозаике и фонтане.
Принцеза Јелисавета поднела је званични захтев Агенцији за реституцију 8. новембра 2012.
Вилу „Црногорку“ купила је принцеза Олга почетком 1940. Жеља јој је била да, када су у Београду, она и кнез Павле у њој бораве. Књегиња Олга била је ћерка принца Грчке и Данске и Хелене Владимировне од Русије. Располагала је великом имовином, која јој је одузета 2. августа 1947. После рата у вили у Ужичкој 1 боравио је и Едвард Кардељ.
ДВОРАЦ У СЛОВЕНИЈИ ПРИНЦЕЗА Јелисавета тражи повраћај некретнине и у Словенији. Њен отац, кнез Павле, имао је дворац на Брду код Крања, који је у власништву словеначке владе.
У вили „Црногорка“ принцеза Јелисавета била је први пут после повратка у земљу, почетком деведесетих. Рекла је да вила није ни налик оној кући, коју је као мала понела у сећању. Вила је дограђивана.

Кнегиња Олга била је власник и винограда на Топчидерском венцу, од 7.508 квадрата.

Извор: Новости