Укупно приказа странице

Translate

четвртак, 31. октобар 2013.

„Равна гора“ запалиће Србију

Радоше, ништа не брини. Ово ће бити као кад се баци шибица на бензинску пумпу! - овим речима је Матија Бећковић честитао Радошу Бајићу након јучерашње свечане пројекције прве епизоде серије “Равна гора”, која ће од 10. новембра почети да се емитује на РТС-у

Након громогласног аплауза, који је неуобичајено дуго трајао, Радош Бајић је победоносно дигао руке високо изнад главе.

Овај искрени аплауз највећа ми је награда. Осећам се као човек који није изневерио, а то је много добро осећање. У снимање ове серије кренули смо унапред осумњичени и унапред осуђени за дело које нисмо учинили. Кренули смо снажно и храбро, а ја својој великој и оданој екипи нисам рекао: “Напред”, већ “За мном!” И сада видим да смо не само победили него да смо направили и подвиг - рекао је Бајић за “Блиц”.

И Небојша Глоговац је веома задовољан реакцијом публике. Његова улога је велика и значајна. Игра Дражу Михајловића.

- Није лако бити у Дражиној кожи, али јесте часно. Имам огромну одговорност да тог човека покажем што је реалније могуће и да представим његове квалитете упркос 70 година дугој пропаганди да је он звер масне браде која коље све на шта наиђе. Дошло је време да се каже истина о том човеку и ја сам се трудио да његове квалитете истакнем у први план - рекао је Глоговац ком је улога славног ђенерала толико легла да у серији чак и физички невероватно личи на њега.

Миодраг Мандић Манда каже да је серија прилично емотивна јер говори о добрим, наивним људима који су веровали у част, доброту, поштење, а десио им се не само рат него и та још страшнија подела унутар народа.

- Надам се да ће серија “Равна гора”, приказујући стварне историјске чињенице које до сада никада нису објављене и испричане, учинити да се помиримо, па да наставимо даље зарад Србије, зарад овог народа и зарад деце која долазе - поручио је Манда.

Привилегију да међу првима погледа прву епизоду серије „Равна гора“ имао је и Вук Драшковић:

Радошева серија је веома уверљива, може да се осети самоћа и наивност ондашње Србије. Прогањају ме речи професора Јовановића уочи 6. априла да је тренутак да будемо мудри и одговорни. Да... Док је Срба, водиће се расправа не само између људи него и унутар људи. Расправа између разума и срца. Питате ме ко ће победити? Нико. И обоје.

И Матија Бећковић серију која ће почети да се приказује 10. новембра види као почетак сазнавања једне истине.

Није претерано рећи да за 70 година није речена ниједна истина о Другом светском рату. Ово је можда почетак сазнавања те истине, а млади људи су ти који ће је примити без предрасуда. Надам се да ћемо престати да се делимо на четнике и партизане јер из тих ровова нема више шта да се каже.

Извор: Blic online