Укупно приказа странице

Translate

среда, 24. децембар 2014.

Пропада Бели двор: Кров прокишњава, инсталације у колапсу


За одржавање двора држава ће у наредној години одвојити 34 милиона динара, шест милиона мање него лане. Крунски савет се буни

ЗА одржавање Белог двора држава ће у наредној години одвојити 34 милиона динара, шест милиона мање него лане, и чак 86 милиона мање него пре деценију! У Влади објашњавају да је ово резултат мера штедње, док у Крунском савету кажу да је премало за одржавање споменика од непроцењиве културне вредности.
Управо због све мањих издвајања за краљевско здање национално добро, дошло је до крајње суморног стања: урушен кров с ког се слива вода на уметничке слике и библиотеку, таваница “огрезла” у влаги, окруњена фасада и зидови, попуцали стубови, иструлила дрвенарија, зарђале цеви...
Нетачне су спекулације да је принцеза Катарина претила држави штрајком глађу ако не одвоји више пара за одржавање комплекса, али је тачно да су планирана средства недовољна, каже Драгољуб Ацовић, члан Крунског савета:

- Крунски савет већ дуже време упозорава на ситуацију, али се ништа не мења. Код нас је култура увек третирана као издатак на ком је могуће уштедети, уз образложење: “Преживеће некако до срећнијих времена.” Али, кад дође време благостања, културе више неће бити. Као и сваки жив организам који не храните и не негујете - дегенерисаће се!
Ацовић додаје да би одржавање дедињског комплекса коштало државу и да у њему не живи нико, као и да му није јасно да ли је држави свеједно шта се са овим културним добром дешава, или само покушава Карађорђевиће из њега да исели:

- Држава је до њега дошла конфискацијом, али сад не би ни да га деконфискује, али ни да улаже колико треба у одржавање - констатује Ацовић, и примећује да се у неким областима уопште не штеди толико. - Из Двора се сваке године шаље план минималних трошкова одржавања и активности (изложбе, посете грађана...), на основу чега власт одваја новац. То, по правилу, не задовољава предложене мере и активности, па се програми стално смањују. Чак и пројекти који добију “зелено светло” толико чекају на реализацију, да цене радова у међувремену скоче, па се не оконча ни пола.
У најгорем стању, како каже овај хералдичар, јесу инсталације, које су у потпуном колапсу, кров и константна влага. Од 2001. до данас, у заштиту дворског комплекса и његову доступност јавности, што из приватних извора, што из буџета, укупно је уложено око 11,5 милиона евра


КЈРАЈ ШТРАЈКА ПА РЕХАБИЛИТАЦИЈА
ЗАХТЕВ за рехабилитацију краља Петра Другог Карађорђевића и престолонаследника Александра правни заступници породице поднеће тек после штрајка адвоката. Ово је, за “Новости”, потврдио бранилац Ђорђе Ђуришић. Агенција за реституцију тражила је доказе о рехабилитацији да би уопште разматрала захтев династије за реституцију.
Извор: www.novosti.rs

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ | 24. децембар 2014. 08:50 |