Укупно приказа странице

Translate

понедељак, 9. септембар 2013.

Прокламација краља Петра из Рибарске бање

Принц Алек­сан­дар Ка­ра­ђор­ђе­вић пи­смом по­здра­вио одр­жа­ва­ње све­ча­но­сти ко­јом је обе­ле­же­но сто година при­са­је­ди­ње­ња осло­бо­ђе­них кра­је­ва Ср­би­ји, а по­ли­ти­ча­ра ни­је би­ло Кру­ше­вац – Сто­та го­ди­шњи­ца од пот­пи­си­ва­ња Про­кла­ма­ци­је кра­ља Пе­тра Пр­вог Ка­ра­ђор­ђе­ви­ћа о при­са­је­ди­ње­њу осло­бо­ђе­них обла­сти ма­ти­ци Ср­би­ји обе­ле­же­на је скром­но и до­сто­јан­стве­но у Ри­бар­ској Ба­њи, у ор­га­ни­за­ци­ји Спе­ци­јал­не бол­ни­це и Град­ског од­бо­ра Удру­же­ња „Кра­ље­ви­на Ср­би­ја” Кру­ше­вац. Ло­кал­них и ре­пу­блич­ких др­жав­них функ­ци­о­не­ра ни­је би­ло, као ни би­ло ко­га из кра­љев­ске по­ро­ди­це Ка­ра­ђор­ђе­вић, „због ра­ни­је при­хва­ће­них оба­ве­за”. Принц Алек­сан­дар упу­тио је пи­смо уче­сни­ци­ма до­га­ђа­ја и из­ви­нио се због не­мо­гућ­но­сти да се ода­зо­ве по­зи­ву.
Краљ Пе­тар Пр­ви Ка­ра­ђор­ђе­вић је, под­се­ти­мо, Про­кла­ма­ци­ју пот­пи­сао 25. ав­гу­ста /7. сеп­тем­бра 1913. упра­во у Ри­бар­ској Ба­њи, где се та­да на­ла­зио на ле­че­њу од ре­у­ме, а „По­ли­ти­ка” је већ су­тра­дан об­ја­ви­ла тај ње­гов акт.
Све­ча­но обе­ле­жа­ва­ње овог до­га­ђа­ја оба­вље­но је ју­че ис­пред спо­мен-пло­че ко­ју је Спе­ци­јал­на бол­ни­ца по­ста­ви­ла 2006, упра­во на ме­сту на ко­ме је краљ Пе­тар пре јед­ног ве­ка ста­вио свој пот­пис на овај акт.
„По­вра­так ју­жних кра­је­ва под окри­ље ма­ти­це Ср­би­је био је ис­пу­ње­ње ви­ше­ве­ков­ног сна и кру­на огром­них на­по­ра ко­је је наш на­род у ра­ту и ми­ру под­нео ис­пу­ња­ва­ју­ћи за­вет ча­сног кне­за Ла­за­ра. Бу­ди­те уве­ре­ни да све­срд­но по­др­жа­вам Ва­ше ак­тив­но­сти на очу­ва­њу на­ше на­ци­о­нал­не исто­ри­је и тра­ди­ци­је”, на­пи­сао је, по­ред оста­лог, принц Алек­сан­дар Ка­ра­ђор­ђе­вић у по­ру­ци упу­ће­ној Јо­ви­ци Ву­ји­чи­ћу, пред­сед­ни­ку Град­ског од­бо­ра Удру­же­ња „Кра­ље­ви­на Ср­би­ја” Кру­ше­вац.
Обра­ћа­ју­ћи се при­сут­ни­ма, Ву­ји­чић је под­се­тио да оп­хо­ђе­ње во­жда Ка­ра­ђор­ђа (Цр­ног Ђор­ђа) и краљ Пе­тра Пр­вог Ка­ра­ђор­ђе­ви­ћа пре­ма свом на­ро­ду „оста­је за на­век при­мер др­жав­нич­ког и па­три­от­ског по­на­ша­ња свим бу­ду­ћим на­ра­шта­ји­ма”.
Ди­рек­тор Спе­ци­јал­не бол­ни­це у Ри­бар­ској Ба­њи др Ду­шан Шо­ко­рац је на­гла­сио:
– Обе­ле­жа­ва­мо до­га­ђај ко­ји се ни­ма­ло слу­чај­но ни­је до­го­дио ов­де, у Ри­бар­ској Ба­њи, јер је краљ Пе­тар Пр­ви био наш из­у­зет­но дра­ги гост, та­ко да је он и идеј­ни гра­ди­тељ Ри­бар­ске Ба­ње, као и још не­ких ба­ња у Ср­би­ји, ко­је су по­ди­за­не баш по ње­го­вом на­ло­гу, по угле­ду на нај­о­пре­мље­ни­је ба­ње Евро­пе то­га до­ба.
Про­кла­ма­ци­ју из 1913. го­ди­не про­чи­тао је Алек­сан­дар Ран­ко­вић, члан Удру­же­ња „Кра­ље­ви­на Ср­би­ја” и од­бор­ник ДСС у Скуп­шти­ни гра­да Кру­шев­ца, а за­тим је, уз бу­кет цве­ћа, по­ста­вио на клу­пу по­ред Спо­ме­ни­ка кра­љу Пе­тру Пр­вом, да би би­ла до­ступ­на свим по­се­ти­о­ци­ма ба­ње по­зна­те по ле­ко­ви­тој, то­плој и сум­по­ро­ви­тој во­ди још у до­ба вла­да­ви­не Ри­мља­на.

--------------------------------------------------------------------------------
Из Про­кла­ма­ци­је кра­ља Пе­тра Пр­вог, об­ја­вље­не у „По­ли­ти­ци”
 
На по­чет­ку Про­кла­ма­ци­је на­ро­ду срп­ском, об­ја­вље­ној у „По­ли­ти­ци” краљ Пе­тар ка­же:
„По­сле два ра­та ко­ји ско­ро го­ди­ну да­на пре­ки­до­ше на­ше по­сло­ве и на­ше на­пре­до­ва­ње на­стао је бла­го­дет­ни мир. У оба та ра­та на­ша је вој­ска сјај­но вр­ши­ла по­ве­ра­ва­не јој за­дат­ке. У пр­вом, с Тур­ском, са­мо за ме­сец да­на, она је до­не­ла сло­бо­ду це­лој Ста­рој Ср­би­ји и знат­ном де­лу Ма­ће­до­ни­је. Доц­ни­је, на јед­ној стра­ни пре­га­зи­ла је Ар­ба­ни­ју, иза­шла по­бе­до­но­сно на Ја­дран­ско Мо­ре и за­гр­ли­ла се с ју­нач­ком цр­но­гор­ском вој­ском, а на дру­гој стра­ни по­мо­гла Бу­га­ри­ма да осво­је пр­ву тур­ску пре­сто­ни­цу у Је­вро­пи – Је­дре­не.”

Краљ у Про­кла­ма­ци­ји под­се­ћа да је „Вла­да Ње­го­вог ве­ли­чан­ства ру­мун­ског кра­ља Ка­ро­ла” учи­ни­ла од­лу­чан ко­рак „у ко­рист по­ре­ме­ће­не рав­но­те­же и ми­ра на Бал­ка­ну”, па је у Бу­ку­ре­шту 28. ју­ла 1913, по ста­ром ка­лен­да­ру, за­кљу­чен и пот­пи­сан мир, на осно­ву че­га и об­ја­вљу­је Про­кла­ма­ци­ју, у ко­јој на­во­ди ко­ји су то обла­сти вра­ће­не зе­мљи ма­ти­ци:

„Пре­ма то­ме, ја овим про­гла­ша­вам при­са­је­ди­ње­ње Кра­ље­ви­ни Ср­би­ји свих осво­је­них обла­сти у гра­ни­ца­ма ко­је су од­ре­ђе­не: пре­ма Кра­ље­ви­ни Бу­гар­ској уго­во­ром о ми­ру за­кљу­че­ном у Бу­ку­ре­шту; пре­ма Кра­ље­ви­ни Грч­кој спо­ра­зу­мом; пре­ма Ар­ба­ни­ји при­вре­ме­ном де­мар­ка­ци­о­ном ли­ни­јом и са­о­бра­зно ре­ше­њи­ма Ам­ба­са­дор­ске Кон­фе­рен­ци­је у Лон­до­ну, до­кле на­ро­чи­та ко­ми­си­ја не бу­де из­вр­ши­ла ко­нач­но раз­гра­ни­че­ње; пре­ма Кра­ље­ви­ни Цр­ној Го­ри за са­да де­мар­ка­ци­о­ном ли­ни­јом вој­не оку­па­ци­је до ко­нач­ног раз­гра­ни­че­ња; пре­ма Бо­сни-Хер­це­го­ви­ни до­са­да­шњим гра­ни­ца­ма.”
Раде Стан­ко­вић
објављено: 08.09.2013.
Извор: Политика online



Краљевски пар домаћини манифестације „24 сата елеганције“ у Белом Двору - Royal Couple host opening of “24 Hours of Elegance” at the White Palace


Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II
_______________________________________________

The Office of H.R.H. Crown Prince Alexander II


Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар II и Принцеза Катарина били су домаћини званичног отварања манифестације „24 сата елеганције – изложба елеганције и салон луксуза”, тродневног спектакла, посвећеног рафинираности и квалитету, који се одржава од 6. до 8. септембра у Београду, вечерас у Белом Двору. Покровитељ догађаја је Његово Краљевско Височанство Принц Наследник Петар, а пријему је присуствовала и Њ.К.В. Принцеза Јелисавета.
Госте су поздравили Њ.К.В. Престолонаследник Александар II, Сер Пол Џаџ, председник британско – српске Привредне коморе, г-дин Дејвид МекФарлејн, отправник послова амбасаде Велике Британије у Србији и г-дин Џејмс Шервуд, чувени британски писац и историчар.
Њ.К.В. Престолонаследник Александар је у свом обраћању истакао: „24 сата елеганције се већ други пут одржава у Белом и Краљевском Двору и изузетно сам поносан на ту чињеницу. Са нама је и сер Пол Џаџ који представља британско – српску привредну комору што је такође веома значајно за промоцију пословне сарадње између наших држава. Хоћу да нагласим да ово није само промоција чувених светских брендова који су вечерас присутни овде, већ и промоција Београда и Србије. Надам се да ће овај догађај донети и нове послове за наше и светске компаније. Желим свим нашим драгим гостима који су дошли у Београд да понесу лепе утиске са ове смотре елеганције и бизниса и да нам се поново врате и наставе сарадњу са нашим пословним људима и у наредном периоду.”
Овогодишње издање „24 сата Елеганције” се одржава у сарадњи са амбасадом Велике Британије, Британском привредном комором, фирмом Квинтисеншели и СуперСтар ПР агенцијом, а биће посвећено британским луксузним брендовима који су синоним врхунског квалитета израде и мајсторства детаља.
У Белом Двору је свечано представљена јединствене изложбе историјских одела чувене куће елеганције Килгур од Савил Роуа (Килгоур оф Савиле Роw), под покровитељством Њ.К.В. Принца Наследника Петра. Познати британски писац и историчар елеганције Џејмс Шервуд представио је своју последњу књигу „Савршени џентлмен“  која се бави мушком елеганцијом и традицијом израде престижних енглеских мајстора. Специјални гост вечери била је и реномирана кућа парфема „Пенхалигон’с“ која је подарила незаборавну мирисну ноту овом гламурозном догађају. Осим тога, гости су имали прилику да виде моделе Ролс-Ројса из светски познате СК колекције, у власништву чувеног добротвора Солијуса Каросаса, који су блистали на платоу испред Белог Двора.
У вечерњим сатима била је приређена гала вечера уз добротворну аукцију изузетних комада ручних сатова ТАГ Хојер, уникатног накита Футуро Ремото, материјала из колекције „Витале Барберис Kанониkо”, и две школарине за Маркетинг менаџмент у вредности од по 1.200 евра за Лондонски факултет трговине (ЛСЦ) у Београду. Приход са ове хуманитарне гала вечере биће искоришћен за подршку пројектима Фондације Њ.К.В. Принцезе Катарине.
Обраћајући се гостима, Њ.К.В. Принцеза Катарина је истакла значај породице у њеном и животу сваког од нас, а поготово кад се ради о породици са болесним дететом или неким другим чланом, и нагласила:  „Породица је нешто најдрагоценије што имамо. Она је уз нас у тешким временима, срећним временима, сваког дана нашег живота! ... Многи људи затраже помоћ када  им се разболи неки члан породице, дете, мајка ... Такве породице често буду маргинализоване и искључене из друштва. Скоро пуне две деценије мој супруг и ја се трудимо да помогнемо онима којима је помоћ највише потребна у Србији, без обзира на нацију или веру. Вечерас бих хтела да вам скренем пажњу на само три озбиљна проблема са којима се суочавају многобројне породице у Србији – аутизам, рак и бригу о деци … Шта ради моја Фондација? Трудимо се да им помогнемо да прекину тај зачарани круг у коме су се нашли!  Трудимо се да им помогнемо како би они помогли својим породицама!”

Royal Couple host opening of “24 Hours of Elegance” at the White Palace

Their Royal Highnesses Crown Prince Alexander II and Crown Princess Katherine hosted the official opening of “24 Hours of Elegance - Concours d’Elegance & Luxury Salon”, a three day event addressing refinement and quality, that will be held in Belgrade from September 6-8, starting this evening at the White Palace.  The Patron of the event is His Royal Highness Hereditary Prince Peter and HRH Princess Elizabeth also attended the event.
HRH Crown Prince Alexander II, Sir Paul Judge, Chairman of British – Serbian Chamber of Commerce, Mr David McFarlane, Chargé d'affaires at the British Embassy in Serbia and Mr James Sherwood, a famous London-based author and historian, addressed the guests.
HRH Crown Prince Alexander emphasized in his speech: “24 Hours of elegance is being held for the second time at the White Palace, and I am very proud of that. Sir Paul Judge, who represents the British – Serbian Chamber of Commerce, is with us this year, and that is very important for the development of business cooperation between our two countries. This is also a promotion of Belgrade and Serbia. I hope that this event will bring new business deals for our companies and companies from abroad. I wish all our dear guests to take with them fond memories from this event of business and elegance, and to come back to continue the cooperation with our business people for years to come”.
The 2013 edition of “24 hours of Elegance” was held in conjunction with the British Chamber of Commerce, the British Embassy and the eminent luxury concierge, Quintessentially. This event is dedicated to a number of  British luxury brands that are globally recognised for their supreme quality, craftsmanship and detail. The organizer of the event is SuperStar PR Agency from Belgrade.
An exhibition of historic clothing from the archive of the famous house of elegance, Kilgour of Savile Row, under the patronage of HRH Hereditary Prince Peter was displayed at the White Palace. The famous London-based author and historian, James Sherwood, presented his latest book, “The Perfect Gentleman,” (edition of Thames & Hudson), a lavish publication celebrating the essence of men's elegance and tradition of prestigious English tailors.  Additionally, another honoured guest this evening was the renowned perfumery house of Penhaligon's, who complimented this sophisticated event with their unforgettable and unique fragrances.   Furthermore, guests had the opportunity to view and enjoy a confined collection of Rolls Royce heritage models which were luminously displayed in front of the Royal Palace.
The evening portion of the event included a gala dinner and charity auction at the Royal Palace. Items auctioned included watches from the TAG Heuer collection, Futuro Remote unique jewellery, “Vitale Barberis Canonico” fabrics, two Marketing management scholarships worth 1,200 EUR each for the London School of Commerce (LSC) in Belgrade, limited edition fragrances and photographs, to name a few. All proceedings will benefit projects of the HRH Crown Princess Katherine Humanitarian Foundation in Serbia.
In her address, HRH Crown Princess Katherine spoke about the importance of the family in her life and emphasized how important family support is when there is a sick child or other member of the family involved. She said: “Your family is the most precious thing you have. It stays with you during hard times, happy times, and every day of your life! … Many seek help because a member of the family is ill, their loved ones, a child, a mother… they are often forgotten, marginalised, excluded from society. For almost two decades, my husband and I worked to help those in need in Serbia, regardless of religion or ethnic origin… Tonight we would like to draw your attention to just three problems that many families in Serbia are facing – autism, cancer and child care… What does my foundation, do? We help people to break the vicious circle! We try to help them to help their family!...”



















Kraljevski Dvor
Beograd 11040, Srbija
Tel:  +381 11 306 4000
Fax: +381 11 306 4040
Posetite www.dvor.rs

 Public Relations
The Royal Palace
Belgrade 11040,Serbia
Tel: +381 11 306 4000
Fax:+381 11 306 4040
Please visit: www.royal.rs