Укупно приказа странице

Translate

четвртак, 8. новембар 2012.

КРАЉЕВСКИ ПАР ПОСЕТИО ОПШТИНУ ИНЂИЈА


Њихова краљевска височанства, престолонаследник Александар II и принцеза Катарина Карађорђевић посетили су данас општину Инђија поводом дана ослобођења Инђије у Првом светском рату.

Краљевски пар је најпре примио председник општине Инђија, Петар Филиповић, а потом су присуствовали отварању локалног одбора удружења „Краљевина Србија“. Њ. К. В. престолонаследник је у част обележавања Дана ослобођења Инђије у Првом светском рату положио венац на споменик Краљу Петру I Ослободиоцу у парку Краљице Марије, који је један од првих споменика чланова краљевске породице обновљен након пада комунизма у Србији.

Током посете, Њ. К. В принцеза Катарина уручила је ЕКГ и холтер апарат Дому здравља у Инђији и пола тоне шећера као донацију и подршку пројекту „Одећа и храна 365 дана“ коју реализује Канцеларија за младе општине Инђија.

Председник општине Инђија, Петар Филиповић, овим поводом је изјавио да је ова посета велики дан за општину Инђија и срдачно се захвалио на подршци и посети.

„Велика ми је част што је његово краљевско височанство Александар са својом супругом поново у Инђији после неколико година. Ово је велики дан за нашу општину и историјски тренутак. Данас смо разговарали шта можемо заједнички да урадимо, не само за општину Инђија, већ и за целу Србију, и причали смо о практичним корацима које ћемо радити у том правцу“, изјавио је Петар Филиповић и захвалио се на помоћи у виду донација Дому здравља и Канцеларији за младе општине Инђија.

„Захвалио бих се краљевској породици на донацијама нашем Дому здравља и на подршци пројекту ’Одећа и храна 365 дана’ коју реализује Канцеларија за младе општине Инђија. Хвала Вам што сте овде и похвалио бих и општински одбор удружења ’Краљевина Србија’ јер без њих не бисмо ни имали данас ову посету. Надам се да ћемо и убудуће заједнички сарађивати за добробит Инђије и Србије“, рекао је председник Петар Филиповић.

Престолонаследник Александар II Карађорђевић истакао је да је општина Инђија економски центар Србије и исказао понос због свега што је урађено протеклих година.

„Поштовани господине Филиповићу, хвала Вам на изузетно пријатној добродошлици. Моја супруга и ја смо врло срећни што смо поново у Инђији. Били смо овде 2004. године, али смо од тада много читали и слушали како се ради у Инђији. Ви сте економски центар наше земље и ми смо врло поносни на то што сте урадили током претходних година. Много људи у иностранству знају како је у Инђији јер сте ви центар и пример за инвестиције“, започео је престолонаследник и додао да се следеће године у Њујорку, крајем априла, почетком маја, одржава велика конференција за страна улагања, и да се прави план да управо Инђија буде на тој конференцији као добар пример страних улагања у Србији, уз подршку председника Скупштине Уједињених нација, Вука Јеремића.

„Моја супруга и ја радимо доста по питању хуманитарне помоћи. Знамо да имате врло добар Дом здравља. Ми смо данас дошли са поклоном у воду донације па ће ваш Дом здравља бити богатији за један ЕКГ и холтер апарат. Поред тога, донирали смо храну локалној мрежи за подршку социјално угрожених категорија становништва“, казао је престолонаследник Александар II.

ЕКГ апарат за мерење и очитавање рада срца и холтер апарат за мерење крвног притиска једни су од најбољих дијагностичких апарата те врсте који се могу наћи на тржишту. Према речима директора Дома здравља, Васе Петровића, ти апарати омогућавају 24-часовно праћење рада срца и мерење крвног притиска, те пацијенти више неће морати да путују у Нови Сад или Београд. Донирани апарат је тек трећи такве врсте у Србији.

У говору на отварању у просторијама удружења „Краљевина Србија“ Њ. К. В. престолонаследник је честитао члановима на енергији коју улажу у изградњу модерне, демократске Србије. Ово удружење је основано 2008. године као ванстраначка, невладина и непрофитна организација која се залаже за обнову парламентарне монархије у Србији. Удружење делује под патронатом Њ. К. В. престолонаследника Александра II.



преузето са сајта Општине Инђија