Укупно приказа странице

Translate

понедељак, 21. јануар 2013.

ПЕТАР II КАРАЂОРЂЕВИЋ НА ПУТУ ЗА ОТАЏБИНУ



Из Чикага према Цириху 20 јануара креће авион са посмртним остацима Петра II Карађорђевића. Тело у Београду у уторак. До сахране на Опленцу почиваће у дворској цркви на Дедињу
КОМЕРЦИЈАЛНИМ летом у недељу, 20 јануара из Чикага у Цирих стижу посмртни остаци краља Петра Другог Карађорођевића. Одатле ће у уторак тело последњег југословенског краља бити допремљено на београдски аеродром "Никола Тесла" у 14 часова!
Ову информацију је "Новостима" потврдио Оливер Антић, члан Одбора за пренос посмртних остатака чланова краљевске породице и саветник председника Републике Србије Томислава Николића.
Посмртни остаци краља Петра Другог ексхумирани су у четвртак из порте Цркве Светог Саве у Либертвилу. Истог дана када су документа о преносу посмртних остатака потписали наша конзуларна служба у Америци, Стејт департмент, Министарство спољних послова Србије и Одбор за пренос посмртних остатака чланова краљевске породице.
На пут према домовини тело краља Петра Другог из Сједињених Америчких Држава испратили су његов унук Александар, који годинама живи у Чикагу, и свештенство епархије Српске православне цркве у Либертвилу.

ДОЧЕК НА АЕРОДРОМУ
Авион из Цириха на београдски аеродром "Никола Тесла" слетеће, како је најављено, у 14 часова. Ковчег са посмртним остацима Петра Другог Крађоршевића на аеродрому ће дочекати чланови краљевске породице, представници дршаве и СПЦ. - Председник Републике Србије и председник Одбора за пренос посмртних остатака чланова краљевске породице Томислав Николић, највероватније због обавеза, неће присуствовати дочеку посмртних остатака краља Петра - рекао нам је Оливер Антић.
- Са задовољством могу да кажем да су посмртни остаци последњег југословенског краља на путу за Београд - рекао је "Новостима" Оливер Антић. - Од тренутка када су документа о ексхумацији потписале све релеванте институције у Србији и Америци, нисмо желели да чекамо ни дана више од ове 72 године, колико је прошло од када је краљ побегао у емиграцију.
Његови посмртни остаци биће пренети у капелу при краљевском двору на Дедињу, где ће патријарх српски Иринеј и свештенство истог дана служити свету заупокојену литургију и парастос.
- Краљ Петар ће почивати у дворској цркви Светог Андреја Првозваног на Дедињу до краја године - кажу у краљевској породици. - Тада очекујемо да из САД, Грчке и Велике Британије буду пренети и посмртни остаци краљице Марије, мајке краља Петра, његове супруге краљице Александре и његовог брата краљевића Андреје. Они ће заједно уз државне почасти бити сахрањени поред предака у крипти Цркве светог Ђорђа на Опленцу. Краљ Петар ће почивати у северном краку крипте. То је свечано и посебно наглашено место, док је место за краљицу Марију одавно намењено поред њеног мужа, краља Александра.
- Повратак краља Петра Другог у Србију је веома дирљив догађај и од великог историјског значаја - навео је принц Александар Крађорђевић у саопштењу поводом повратка посмртних остатака његовог оца у Србију. - Моја породица је веома поносна што се мој отац краљ Петар коначно враћа кући.
Влада Србије у септембру прошле године донела је одлуку о образовању Организационог одбора за пренос посмртних остатака чланова породице Карађорђевић на челу са председником Србије Томиславом Николићем, у породичну крипту Цркве Светог Ђорђа на Опленцу. И већ у октобру посмртни остаци кнеза Павла, његове супруге Олге и сина Николе враћени су у Србију и сахрањени у породичној гробници Карађорђевића на Опленцу.
Тада је председник Николић обећао да ће држава учинити све да врати и посмртне остатке краља Петра Другог,мада "постоје извесни проблеми са САД". Они су сада, очигледно, отклоњени.
Краљ Петар, који је напустио земљу у априлу 1941. године и коме је 1945. забрањен повратак у домовину, никада није абдицирао. У изгнанству је прво живео у Лондону, а последње године живота провео је у Америци, где је после дуге и тешке болести умро 1970. године.

ЦРКВУ ПРЕТВОРИЛИ У МАГАЦИН

ПРОШЛО је више од 72 године када је краљ Петар Карађорђевић последњи пут закорачио у Дворску цркву. Велелепну капелу у којој ће до краја године почивати, а коју је 1923. пројектовао архитект Живојин Николић. Краљев архитект имао је у пројектовању цркве несебичну помоћ академика Николаја Краснова са Руске краљевске академије. Краљ Александар је одабрао групу сликара која је живописала светињу византијског стила.
Захваљујући овој групи сликара састављеној углавном од емиграната избеглих пред револуцијом у Русији, дворска капела на Дедињу тада је осликана најлепшим фрескама српских манастира.
Међутим, у годинама које су уследиле капела је ретко када слушила својој намени. Крајем Другог светског рата, у вилу се уселио Јосип Броз, који је убрзо од цркве на двору направио магацин, а после њега се, деведесетих година у кућу на Дедињу уселила породица Милошевић.
Породица Карађорђевић и престолонаследник Александар Карађорђевић у свој дом су се вратили 2001. године, а црква је рестаурирана и данас изгледа као и 1923. године.

КРАЉИЦЕ

Краљица Марија почива на гробљу у Фрогмору, близу винџорског замка, поред краљице Викторије и других рођака британске круне. Како су "Новости" већ писале, што се тиче краљице Елизабете, пренос ковчега краљице Марије на Опленац је готова ствар.
Краљевић Андреј од 1990. почива у манастиру Нова Грачаница код Чикага. Краљица Александра од Југославије, сахрањена је 1993. године у Грчкој

Извор: Вечерње Новости