Укупно приказа странице

Translate

четвртак, 3. јул 2014.

Величанствена прослава 100 година Српске народне одбране у Америци




 
У суботу, 28. јуна 2014, на Видовдан, одржана је у Чикагу величанствена прослава 100-годишњице постојања и рада Српске народне одбране у Америци.
 
У препуној великој сали једног од највећих хотела у Чикагу и посебно уређених за ову прилику српско расејање одало је захвално признање за вековни рад ове организације Срба на америчком континенту. То је својим благословом и захвалношћу учинио у име Српске православне цркве Његово Преосвештенство Епископ новограчанички-средњезападноамерички Г. Лонгин, а потом је и председник СНО Славко Пановић подсетио у свом говору о добрим делима које је СНО кроз век постојања чинила с обавезом да то чини и даље „до следећег оваквог јубилеја“.

Публици се обратио и Генерални конзул Републике Србије г. Дејан Радуловић, а посебно подсећање на оснивача и првог председника Српске народне одбране у Америци, професора др Михајла Пупина, великог српског и америчког проналазача, учинила је својим говором Др. Јасмина Вујић, професор нуклеарне физике на Беркли Универзитету Калифорније.

Специјални гост из Отаџбине на овом јубиларном скупу био је г. Војислав Михаиловић, унук Ђенерала Драже Михаиловића, као личност и потомак Ђенерала коме је СНО у Америци пружила велику материјалну и моралну подршку током Другог св. рата и за чије се откривање гробног места СНО у Америци посебно заузела.

Пошто је у том дану спојена и традиција српског народа, Видовдан, а то је и Слава СНО у Америци, и овај јубилеј, то је најпре у прелепом манастиру Пресвете Богородице, Новој Грачаници, одржана Архијерејска литургија на којој је началствовао Њ.П. епископ Г. Лонгин са великим бројем свештеника чикашког намесништва, а потом и парастос за све српске жртве који су пали на бранику своје отаџбине од Косова 1389. године до данас као и бројним члановима Народне Одбране, како оне у Отаџбини тако и ове у Америци и свуда у свету. Домаћин Славе Св. великомученика Лазара Косовског био је г. Ђорђе Јовановић са супругом Мирјаном из Вашингтона.

Претходног дана био је успешно одржан и 73. конгрес СНО у Америци, на коме је расправљан прошлогодишњи рад и донете нове смернице за активности до следећег конгреса. Конгресу је председавао г. Никола Марић, из Кливланда, а делегати су одлучили да по 22. пут подрже председништво овом организацијом г. Славку Пановићу, што довољно говори о заслугама и пожтртвовању које улаже за рад и напредак најстарије националне организације Срба у Америци.








 

Извор: http://www.snd-us.com/index.php/aktivnosti/vesti/9-snd-vesti/205-velicanstvena-proslava-100-godina-srpske-narodne-odbrane-u-americi

Старт Тел Авив - Start Tel - Прво такмичење “Старт Тел Авив” у Краљевском Двору за најиновативније нове српске компаније - First Start Tel Aviv Competition in Serbia at the Royal Palace for most innovative young Serbian companies

 
 


Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II

_______________________________________________

              The Office of H.R.H. Crown Prince Alexander II

 
 




Прво такмичење “Старт Тел Авив” у Краљевском Двору за најиновативније нове српске компаније


Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар II и Принцеза Катарина били су домаћини “Старт Тел Авив” догађаја данас у Краљевском Двору. Овај значајан догађај организован је у сарадњи са амбасадом Израела у Београду, а Њ.Е. г-дин Јосеф Леви, амбасадор Израела у Србији пожелео је добродошлицу учесницима заједно са Њ.К.В. Престолонаследником Александром II.

Њ.К.В. Престолонаследник Александар II пожелео је учесницима добродошлицу и рекао: Велико ми је задовољство што имам прилику да угостим такмичење Старт Тел Авив у Краљевском Двору, које ће нашим тимовима пружити шансу да оду у Тел Авиву, други највец́и старт-ап град у свету. Моја Фондација и Краљевски савет за предузетништво изузетно цене сарадњу са Амбасадом Израела у Србији . Надамо се да ц́емо кроз овај, али и многе друге заједничке пројекте, помоц́и Србији да повец́а иновативност и предузетничку иницијативу, кроз искуства и знања једне праве старт-ап земље“.

Њ.Е. г-дин Јсеф Леви, амбасадор Израела у Србији је рекао: „Бројне су сличности између Израела и Србије. Мале смо земље са изузетном историјом, пуни инспирације и наде, али наше највеће богатство су млади људи који стварају будућност. Израел је то препознао и ми већ годинама улажемо у младе генерације, јер њихова креативност и храброст представљају тајну за успех.“

“Старт Тел Авив” ове године окупља такмичаре из 17 метропола, а Београд се нашао у друштву Лондона, Берлина, Даблина, Хелсинкија, Њу Делхија, Осла и других. За учешће се пријавило више од двадесет стартап компанија из Србије са иновативним пројектима из области wеб-а, мобилних комуникација и безбедности. Чланови четворочланог жирија (Хагаи Арбел, генерални директор Вериест Вентуре, Израел, Давид Шок из Асоцијације приватног капитала (СПЕА), Итај Милнер, заменик амбасадора Израела и представник Мреже пословних анђела Србије (СБАН) одабрали су десет такмичара који су представили своје пројекте, а за пут у Тел Авив изабрани су ЦОФА Гејмс.

First Start Tel Aviv Competition in Serbia at the Royal Palace for most innovative young Serbian companies

Their Royal Highnesses Crown Prince Alexander II and Crown Princess Katherine hosted “Start Tel Aviv” event at the Royal Palace today. This competition was organized together with Embassy of Israel in Belgrade, and HE Mr Yosef Levy, Ambassador of Israel to Serbia welcomed the participants together with HRH Crown Prince Alexander II.

HRH Crown Prince Alexander II welcomed guests and said: “It is a great pleasure to have the opportunity to host Start Tel Aviv competition at the Royal Palace and to offer our teams the chance to go to Tel Aviv, second biggest startup capital in the world. My Foundation and Royal Council for entrepreneurship think highly of this cooperation with the Embassy of Israel in Serbia. We hope that we will through this, but hopefully many other joint projects help Serbia increase innovation and entrepreneurship initiatives through the experiences and knowledge of a true startup nation.”

HE Mr Yosef Levy, Ambassador of Israel to Serbia said: “There are lot of similarities between Israel and Serbia. We are small countries with an extraordinary history, full of inspiration and hope, but our greatest treasure are young people who create a future. Israel has recognised that and we invest in young generations for decades, because of their creativity and courage are the secrets of success.”

“Start Tel Aviv” this year will gather competitors from 17 major cities, and Belgrade will join London, Berlin, Dublin, New Delhi, Helsinki, Oslo and other cities. More than 20 startup companies from Serbia applied with creative projects from web design, mobile communications, and security. Four members committee of Hagai Arbel, General Manager of Veriest Venture, Israel, David Scoch from Serbian Private Equity Association (SPEA), Itaj Milner, deputy ambassador of Israel and representative of Serbian Business Angels Network (SBAN) have chosen the contestants, and COFA games will go to Tel Aviv.







Kraljevski Dvor

Beograd 11040, Srbija
Tel:  +381 11 306 4000
Fax: +381 11 306 4040
Posetite www.dvor.rs

 Public Relations
The Royal Palace
Belgrade 11040,Serbia
Tel: +381 11 306 4000
Fax:+381 11 306 4040
Please visit: www.royal.rs