Укупно приказа странице

Translate

уторак, 19. март 2013.

ИНТЕРВЈУ ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИКА АЛЕКСАНДРА II ЗА НАЈНОВИЈИ ЛИСТ " СВЕДОК "


Престолонаследник Александар Карађорђевић     
понедељак, 18. март 2013.

У интервјуу за најновији број листа „Сведок“, престолонаследник Александар Карађорђевић каже да је Србија земља којој се диктира политика и земља која нема план на дуге стазе.
- Морамо да узмемо нашу спољну политику у наше руке 100 одсто. Не смемо да дозволимо да се она диктира од споља, што је сада случај. Немамо прави стратешки ПР план. Никада нисмо унајмили некога да заступа наше интересе у иностранству.
Сви су забринути шта ће рећи Американци, или ЕУ, вероватно сте то приметили, истакао је престолонаследник.
Говорећи о решењу за Косово, престолонаследник је индиректно подржао идеју поделе покрајине:
- Имамо народ који живи тамо, поготово на северном делу који је чисто српски. Какве они везе имају са јужним делом Косова?! Имамо манастире, енклаве... То је трагедија и мислим да ни ту не успевамо да пошаљемо јасну поруку силама у свету.
У том контексту, престолонаследник је указао и на случај Северне Ирске и Шкотске:
- Ако погледате Северну Ирску, она се одвојила од јужне Ирске. Сада и Шкотланђани говоре о одвајању од Уједињеног краљевства, а шта је са нашим људима? И њима би требало да се дозволи право на одлучивање и право на будућност. То је део процеса, али ми тај аргумент морамо јасно да изнесемо.
Према мишљењу престолонаследника Александра Другог Карађорђевића, кључни проблем Србије је у томе што јој недостаје ПР план.
- Немамо прави стратешки ПР план. Никада нисмо унајмили некога да заступа наше интересе у иностранству, што јесте скупо, али се исплати кроз неколико година. Како да се понесете према страном политичару који је вероватно ту да вас надигра?! Ми немамо никакву политику према том питању, казао је престлонаследник за „Сведок“.
Престолонаследник се заложио и за доношење посебног закона о породици Карађорђевић. Иако односе са државом оцењује као добре, истиче да је његова скрајнутост у јавности последица тога што његово појављивање у медијима неки виде као такмичење.
- Нажалост, неки људи виде све ово као такмичење, а не би требало тако да мисле јер ми сви заједно радимо не за личну промоцију већ за добробит народа. Нисмо у арени у којој смо једни против других. Требало би сви да радимо заједно.
Нажалост, морам да приметим да и даље видим доста аутоцензуре у неким медијима, казао је престолонаследник за „Сведок“.
Говорећи о западним политичарима, како је истакао, смета му што већина долази као ватрогасци.
- Већина људи који овде дођу су ватрогасци. И мука ми је од тога. Желим да неко дође овде, да буде дочекан од стране наших званичника, почашћен добром вечером овде у Белом двору. Ми, Краљевска породица, имамо капацитете и умели бисмо да их дочекамо са нашим министрима, премијером и председником. Ми смо живели у иностранству и знамо како се то ради.
Говорећи о монархији, престолонаследник Александар Други Карађорђевић изнео је став да би за Србију најбоље било да буде монархија, али и да је та идеја злоупотребљена у политици.
- Да, политичке партије су нанеле штету што се нису доследно држале монархистичких идеја које су промовисале, али су тиме највише штете нанеле себи.
Монархија има много више смисла у погледу бизниса. Она умањује корупцију, јача јединство, оснажује добре односе са другим монархијама и снажним републикама. Монархија помаже да се поправи рђав имиџ који се о нама створио у свету након распада бивше Југославије, истакао је престолонаследник.
Осврћући се на догађаје од 27. марта 1941. и на улогу Велике Британије, престолонаследник Александар Други Карађорђевић каже да постоје различите интерпретације у српској и страној историографији.
- Једна ствар сигурна: Нико изван наше земље није извео хиљаде људи на улице српских градова да подрже протест против Тројног пакта, који је сматран срамним за нашу нацију. За разлику од неких других, углавном западних нација, ми Срби смо понекад веома ирационални, вођени емоцијама и правдољубивошћу, казао је, између осталог, престолонаследник.

Извор: Сведок