Укупно приказа странице

Translate

уторак, 12. март 2013.

12.03.1856 - РОЂЕН ЈЕ СРПСКИ ВОЈВОДА СТЕПАН - СТЕПА СТЕПАНОВИЋ

1856 - Рођен је српски војвода Степан-Степа Степановић, један од најистакнутијих војсковођа у оба балканска и у Првом светском рату. Рођен је у Кумодражу код Београда. У Церској бици у августу 1914. Друга армија под његовом командом разбила је аустроугарске трупе, за шта је добио чин војводе, а на Солунском фронту у септембру 1918. Друга армија је, нападајући на главном правцу, у садејству са Првом армијом, пробила непријатељску одбрану, потом избила на бугарску границу и принудила Бугарску на капитулацију. После завршене Артиљеријске школе у Београду, у српско-турским ратовима од 1876. до 1878. исказао је велику личну храброст и умешност у командовању. Учествовао је и у Српско-бугарском рату 1885, а потом је професор историје на Војној академији у Београду и помоћник начелника Главног генералштаба. У генералски чин унапређен је 1907. и постављен за команданта Шумадијске дивизије, 1908. постао је министар војске, затим командант Дринске, па Моравске дивизије и од 1911. до 1912. поново министар војске. У Првом балканском рату командовао је Другом армијом у Кумановској бици, затим је крајем 1912. и почетком 1913. учествовао у опсади и заузимању Једрена. У Другом балканском рату с Другом армијом одбранио је прилаз Пироту. На почетку Првог светског рата је, замењујући начелника штаба Врховне команде војводу Радомира Путника, успешно спровео мобилизацију и концентрацију српске војске, а после Церске битке у септембру 1914. његова Друга армија је упорном одбраном осујетила аустроугарску Пету армију да форсира Дрину. У Колубарској бици у другој половини новембра 1914. снаге под његовом командом водиле су тешке борбе на подручју Лазаревца и спречиле аустоугарске трупе да са југа обухвате српску војску и потом у децембарској контраофанзиви учествовале су у избацивању аустроугарске војске из Србије. Приликом повлачења српске војске крајем 1915. и почетком 1916. успео је да са Другом армијом, у садејству са Тимочком војском, успори напредовање бугарске Прве армије.

ДЕСЕТ ГОДИНА ОД УБИСТВА ЗОРАНА ЂИНЂИЋА



Навршило се 10 година од убиства премијера Србије и лидера ДС-а Зорана Ђинђића. Ђинђић је био први премијер Србије после пада режима Слободана Милошевића 2000. године.
Данас се навршава десет година од убиства премијера Србије и лидера Демократске странке Зорана Ђинђића, који је убијен испред седишта Владе Србије 12. марта 2003. године.

У првом саопштењу после убиства премијера, Влада Србије је као организаторе и починиоце атентата означила криминалце из такозваног земунског клана, а као коловође групе идентификовала некадашњег команданта распуштене Јединице за специјалне операције (ЈСО) Милорада Улемека Легију, као и вође кринималног земунског клана Душана Спасојевића Шиптара и Милета Луковића Кума.
Влада Србије је, такође, саопштила да је тог дана требало да буде потписан налог за хапшење чланова "највеће организоване групе на простору бивше Југославије", како је означен земунски клан.
Ђинђић је у једном од последњих интервјуа пред убиство, а након неуспелог атентата 24. фебруара 2003. године на ауто-путу испред Београдске арене, демантовао тврдње да је са такозваним "црвеним береткама", припадницима ЈСО, склопљен договор да 5. октобра 2000. помогну у збацивању Слободана Милошевића у замену за "неко право изнад закона".

Неколико сати након убиства Ђинђића проглашено је ванредно стање у земљи, које је трајало до 22. априла, када је укинуто на предлог Владе Србије.

Ђинђић је сахрањен 15. марта у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, уз присуство више од 70 страних државних делегација. У погребној поворци на улицама Београда било је више стотина хиљада грађана.
У полицијској акцији "Сабља" ухапшен је атентатор на премијера, бивши помоћник команданта ЈСО Звездан Јовановић његови помагачи и још неколико припадника те јединице, као и већина припадника земунског клана и других криминалних група у земљи и расветљена нека неразјашњена убиства из претходних година.
У августу 2003. године, подигнута је оптужница против 44 особе за учешће у убиству премијера Ђинђића, а први на листи окривљених, Милорад Улемек Легија, предао се српским властима 2. маја 2004. године.
Суђење оптуженима за убиство премијера Ђинђића почело је 22. децембра 2003. године у Окружном суду у Београду, у Одељењу за борбу против организованог криминала. Они су 23. маја 2007. године оглашени кривим и првостепеном пресудом осуђени на укупно 378 година затвора.
За организовање убиства премијера на 40 година затвора осуђен је бивши командант "црвених беретки" Милорад Улемек. На исту казну осуђен је и Звездан Јовановић, непосредни извршилац убиства и бивши Улемеков заменик. Те пресуде потврдио је и Врховни суд Србије 29. децембра 2008. године.

Зоран Ђинђић рођен је 1. августа 1952. године у Босанском Шамцу. Са супругом Ружицом, која је правник, има двоје деце.
Студије филозофије почео је у Београду, али је био ухапшен и осуђен на годину дана затвора, заједно са групом студената из Загреба и Љубљане, који су се супротстављали ауторитарном режиму.
По завршетку студија, нигде у земљи није могао да добије посао, па је отишао у Немачку, где је докторирао на Универзитету у Констанци, а у Југославију се враћа тек после 12 година и пада Берлинског зида.
У Демократској странци био је од 1989. године, као један од њених оснивача и њен најутицајнији председник.
После победе опозиције на локалним изборима, 1997. године, и после сукоба са Милошевићевим режимом, постао је први градоначелник Београда који није био члан комунистичке партије.
Током 2000. године био је главни стратег и организатор кампање опозиције, која се завршила 5. октобра одласком Милошевића са власти.
У јануару 2001. године, постао је први српски премијер, који иза себе нема комунистичку прошлост.
У експозеу који је поднео посланицима Народне скупштине Србије навео је да је Србија у претходних десет година била препуштена "на милост и немилост бруталним интересним групама унутар земље и међународним интересима споља, али да је то време прошло 5. октобра".
"Србија је узела своју судбину у своје руке, а данашњи дан у симболичном смислу разумемо као 6. октобар, као почетак спровођења националног консензуса за корените промене", рекао је тада Ђинђић.
За време његовог мандата покренут је процес демократизације друштва и коренитих економских и социјалних реформи у Србији.

НА ДАНАШЊИ ДАН ВЕЛИКА ШКОЛА ПРЕИМЕНОВАНА У "УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ "


1905. - Краљ Петар I  потписао је указ о Универзитету, чиме је Велика школа је преименована у "Универзитет у Београду". Универзитету је Народна Скупштина Краљевине Србије осигурала висок степен аутономије. Одређено је да ректора - обавезно редовног професора Универзитета - бира Универзитетски савет, што министар просвете само "прима к знању". Научна слобода зајамчена је одредбом да ниједан професор није могао бити отпуштен због научних или политичких уверења. После Првог светског рата поред Универзитетског савета установљено је и Универзитетско веће и ни у једном телу није било људи ван Универзитета. Прва школа универзитетског ранга у Србији основана је 1808. одлуком вође Првог српског устанка Карађорђа, али је угашена пропашћу устанка 1813. Наредбом књаза Милоша Обреновића обновљена је 1830, а 1833. премештена је у Крагујевац, где је од 1838. радила под називом Лицеј (Лицеум) или Велико училиште. Лицеј је 1841. враћен у Београд и 1863. указом кнеза Михаила Обреновића преименован у Велика школа. Данас се узима да је година оснивања Универзитета 1838. када је основан Лицеј.

РЕБЕКА ПАТИСОН ПОБЕДИЛА У ТРЦИ НА 250 КИЛОМЕТАРА КРОЗ ПУСТИЊУ АТАКАМА У ЧИЛЕУ У КОРИСТ ХУМАНИТАРНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЛАЈФЛАЈН



Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II
_______________________________________________

The Office of H.R.H. Crown Prince Alexander II


Прикупљено 10.000 фунти стерлинга за децу са аутизмом у Србији

Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина су веома поносни на г-ђу Ребеку Патинсон која је постигла велики успех освојивши прво место међу женама и 18. место међу свим такмичарима у трци кроз пустињу Атакама остварила свој циљ прикупивши средстава за помоћ деци са аутизмом у Србији путем http://www.justgiving.com/Rebecca-Pattinson1 у износу од 10.000 фунти стерлинга за Лајфлајн хуманитарну организацију под покровитељством Њеног Краљевског Височанства Принцезе Катарине.
Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина радују се великом успеху г-ђе Ребеке Патинсон како у трци, тако и у хуманитарној кампањи. Краљевски пар јој упућује захвалност на прикупљеним значајним средствима за помоћ деци са аутизмом у Србији, као и свима онима који су је подржали у овом изузетном подухвату.
Хуманитарна кампања г-ђе Ребеке Патинсон у оквиру Лајфлајн хуманитарне организације под покровитељством Њ.К.В. Принцезе Катарине била је усмерена пре свега на децу и породице погођене аутизмом у Србији. Аутизам је доживотно стање које често услед недостатка разумевања и правилне дијагностике узрокује изолованост деце од света који их окружује.
Г-ђа Патинсон је у оквиру трке „прелазак Атакаме” учествовала у шест маратона у трајању од пет дана, прешавши 250 км суровог терена и оштрих климатских услова на просечној надморској висини од 2500 м. Г-ђа Ребека Патинсон ради у Монаку као успешан брокер за јахте. Претходно је учествовала 2011. године у трци „Непал 2011”.
Као победница у женској конкуренцији, у свом блогу посвећеном трци г-ђа Патинсон је изјавила:
”Никад нисам била срећнија, осећам се сјајно, упркос болу и препрекама на путу, вредело је сваког корака. Хвала вам свима што сте са мном поделили ово невероватно путовање и помогли вашим донацијама и свесрдном подршком.”

Rebecca Pattinson finished first in Atacama, Chile 250 Kilometres crossing race for Lifeline

£10,000 raised for children with autism in Serbia

Their Royal Highnesses Crown Prince Alexander and Crown Princess Katherine are very proud to announce that Rebecca Pattinson achieved great success finishing first among women and 18th overall in Atacama Desert  race and reached her goal by fundraising via http://www.justgiving.com/Rebecca-Pattinson1 £10,000 (Pounds Sterling) for Lifeline UK Humanitarian Foundation under the auspices of HRH Crown Princess Katherine in order to help children with autism in Serbia.
Their Royal Highnesses Crown Prince Alexander and Crown Princess Katherine are delighted with Mrs. Rebecca Pattinson great success  and fundraising action. The Royal couple wishes to extend their gratitude for her fundraising campaign that gathered significant funds for helping children with autism  in Serbia and thank all that supported her in this valiant achievement.
Her sponsorship campaign focused on children and families affected by Autism in Serbia, a lifelong developmental disability which, due to lack of understanding or proper diagnosis in Serbia has meant children were isolated from the world around them.
Pattinson ran six marathons in five days 250 kilometres long in the self-supported event across the Atacama Desert in Chile crossing terrain which was rarely flat and enduring the harsh climate and altitude that averages 2500 metres.
Rebecca Pattinson is a yacht broker with Ocean Independence based in Monaco. Previously she participated in “Racing The Planet: Nepal 2011”.
As the winner among all women in her blog dedicated to the race Mrs. Rebecca Pattinson said:
“I’ve never felt happier or more amazing, I loved it all so much despite the pain and strain along the way, it was worth every foot step. Thank you again for your donations financially and emotionally, and for sharing this amazing journey with me!”


Kraljevski Dvor
Beograd 11040, Srbija
Tel:  +381 11 306 4000
Fax: +381 11 306 4040
Posetite www.dvor.rs

 Public Relations
The Royal Palace
Belgrade 11040,Serbia
Tel: +381 11 306 4000
Fax:+381 11 306 4040
Please visit: www.royal.rs