Укупно приказа странице

Translate

петак, 5. јул 2013.

ПОЧЕЛА СКУПШТИНА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ

 Држава Србија треба да посвети више пажње дијаспори и Србима у региону јер су они велики економски и људски потенцијал и њени амбасадори широм света који могу да допринесу да се имиџ и економија земље поправе, поручено је данас на Скупштини дијаспоре и Срба у региону.
Председник парламента Небојша Стефановић рекао је, на трећој седници Скупштине дијаспоре и Срба у региону која је одржана у Дому Народне скупштине, да дијаспора представља европску и светску Србију која се простире широм света, на свим континетима.
Последице погрешне перцепције Србије у свету осећају сви њени грађани, рекао је Стефановић и додао да мора много да се ради да би Србију и њен народ у свету гледали другим очима.
"Ви сте наши амбасадори који сведоче о култури, традицији и о духовном богатству нашег народа. Знам да се некад осећате као мост између те две културе, али неретко и да ћете пасти између две столице", рекао је Стефановић и додао да у дијаспори има више од три милиона људи, а захваљујући новцу који шаље рођацима и пријатељима, у Србији се живи боље него што говоре званичне статистике.
Међутим, додао је Стефановић, у Србији се ипак тешко живи, а да би се привукли инвеститори држава је почела процес поједностављивања бирократских процедура и одлучила да се одлучно бори против корупције и криминала који су препрека за инвеститоре.
"Промовисаћемо и младе стручњаке које нашу земљу треба да учине партнерима савременог света", рекао је Стефановић и позвао представнике дијаспоре да инвестирају у Србију када за то буду имали прилике, и то у развој пољопривреде, малих и средњих предузећа... Младе, додао је Стефановић, не треба спречавати да оду у свет, али треба их подстицати да се врате јер могу да буду замајац развоја.
"Од вас тражимо да гледате шта радимо, а не само говоримо. У последњих годину дана покренули смо реформе чији је циљ стварање модерне, уређене Србије", рекао је Стефановић који је пружио подршку укључивању представника дијаспоре у политички и парламентарни живот.
Патријарх српски Иринеј рекао је да света дужност земље Србије и СПЦ да дијаспори и Србима у региону посвете озбиљну бригу, као и да је крајње време да дијаспора има представнике у парламенту.
"Има нас на свим континентима и државама. То је наш народ и његова држава и црква морају да покажу бригу за њега", рекао је патријарх и додао да црква чини оно што може и да је увек пратила свој народ тамо где је одлазио.
Прва брига народа је, рекао је патријарх, увек била да на просторима на које дођу подигну цркве јер су знали да ће, ако буду уз цркву, сачувати оно што народ чини народом - веру, културу, традицију... Држава, додао је патријарх, треба да се постара да се оснивају школе где год има њених представника у расејању и мора се показати и много више бриге него данас према представницима дијаспоре.
Патријарх је напоменуо да је добро што се све више ескурзија организује из Аустралије, САД и Европе како Срби који не живе у матици не би заборавили ко су и коме припадају.
"Надам се да Србија неће заборавити свету дужност да брине о свом народу и да чини да се емиграција из Србије ка свету смањи. Очекујем да се Срби из дијаспоре полако враћају и да ће имати мотиве и разлоге за то", рекао је патријарх.
Др Славка Драшковић, директорка Канцеларије за дијаспору и Србе у региону позвала је делегате на конструктиван дијалог у циљу решавања проблема који су Скупштину онемогућавали да функционише у пуном капацитету. Драшковић је истакла техничко-администартивну улогу Канцеларије у функционисању Скупштине дијаспоре и Срба у региону и предложила да 2014. година буде у Србији проглашена годином дијаспоре.
Милисав Алексић предаје захтеве делегата Скупштине дијаспоре
Потпредседник Скупштине дијаспоре Милисав Алексић предао је Стефановићу захтеве представника дијаспоре у којима се, измећу осталог, тражи оснивање министарства за дијаспору, могућност електронског гласања на изборима и да имају представнике у парламенту
Извор: РТС




.