Укупно приказа странице

Translate

среда, 1. мај 2013.

ПРИНЦЕЗА КАТАРИНА У ПОСЕТИ БОЛНИЦАМА ПРЕД ВАСКРС



Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II
_______________________________________________

The Office of H.R.H. Crown Prince Alexander II



Њ.К.В. Принцеза Катарина посетила Дечију клинику у Тиршевој и Институт за мајку и дете, где је обрадовала децу поводом Васкршњих празника пригодним пакетићима са играчкама и слаткишима.
Деца су са радошћу пожелела добродошлицу Њ.К.В. Принцези Катарини коју је приликом посете Дечијој клиници у Тиршевој пратила Проф. др Ида Јовановић члан Краљевског медицинског одбора и истакнути стручњак ове установе. Њено Краљевско Височанство посетила је и Институт за мајку и дете где ју је срдачним осмесима дочекало преко 60 малишана. Она је деци пожелела срећне празнике и брз опоравак поделивши им пакетиће и посветивши им време у коме је поделила мисли које њу увек охрабрују:
”У нашим срцима постоји најмоћнији лек, а то је љубав који нас кроз веру да ће нам бити боље води ка сваком кораку до оздрављења. Свако искуство, па и она најтежа помажу нам да схватимо мудрост и лепоту сваког дана. Моја радост сте ви, деца. Моји пријатељи се труде широм света, заједно са мном да омогуће да сва наша деца у Србији имају најбоље услове лечења.!”
Њено Краљевско Височанство Принцеза Катарина путем своје хуманитарне фондације у Србији и Лајфлајн хуманитарних организација у свету  настојаће да убудуће,  као и до сада, помаже здравствене установе у Србији, шаље лекаре у иностранство на школовање, опрема болнице савременом медицинском опремом  и организује стручне медицинске конференције попут Конференције Српске медицинске дијаспоре која ће се одржати од 16-18. Маја у Београду са циљем изградње мреже стручњака способних да у најкраћем року размене мишљења и премосте проблеме који се често јављају у здравству постранзиционих друштава.


HRH Crown Princess visits hospitals as a part of the humanitarian Easter activities

HRH Crown Princess Katherine visited Children’s Hospital in Tirsova and Institute for mother and child and brought joy to children bringing them Easter presents with sweets and toys as a part of the humanitarian Easter activities today.
Children delightedly welcomed HRH Crown Princess Katherine who was accompanied by Professor Dr. Ida Jovanovic member of The Royal Medical Board and distinguished medical expert at the Tirsova Children’s Hospital.
Her Royal Highness visited the Institute for mother and child where she was welcomed by more than 60 children with warmhearted smiles. Her Royal Highness gave children the presents, wished them happy holidays, fast recovery and encouraged them: ”Our hearts treasure the most powerful cure of all, love, that with faith leads us towards recovery. Every experience, even the most challenging ones, help us see the wisdom and beauty of every day. You, children, are my joy. My friends all around the world and I, we work together to provide for every child in Serbia the best medical care and treatment.”
Her Royal Highness Crown Princess Katherine and her Humanitarian Foundation in Serbia as well as Lifeline Humanitarian organizations abroad will continue to help the medical facilities in Serbia, educate doctors abroad, equip hospitals with the most advanced medical devices and organize  medical conferences for experts such is The Fourth Serbian Medical Diaspora Conference that will take place on 16-18 May in Belgrade with a goal of assembling doctors into a  powerful brain network of doctors worldwide that can quickly share opinions and bridge problems often found in the post transitioning societies.



Kraljevski Dvor
Beograd 11040, Srbija
Tel:  +381 11 306 4000
Fax: +381 11 306 4040
Posetite www.dvor.rs

 Public Relations
The Royal Palace
Belgrade 11040,Serbia
Tel: +381 11 306 4000
Fax:+381 11 306 4040
Please visit: www.royal.rs

ХОЛАНДИЈА ДОБИЛА КРАЉА


Холандија је данас, после више од једног века с краљицом на трону, добила краља - Вилијем Александар је ступио на трон после повлачења краљице Беатрикс.
Цела земља је у наранџастом, боји краљевске породице.
Краљица Беатрикс (75) данас је абдицирала, предајући круну свом најстаријем сину, Виљему Александру (46), који је постао први краљ Холандије после више од 120 година. Каљица Беатрикс била је на престолу 33 године, током којих је, по мишљењу њених поборника, трансформисала краљевство у модерну монархију.
Абдикацијом се Беатрикс, после готово 33 године на трону, вратила на своју ранију титулу принцезе. Чин адбикације је потписала бивша краљица Беатрикс, нови краљ као и чланови холандске владе, међу којима и премијер Марк Руте.
Холандски престолонаследник Виљем-Александар званично је устоличен за краља пошто је положио заклетву на свечаној церемонији која је одржана у 600 година старој катедрали.
На хиљаде људи претходно се окупило на амстердамском тргу Дам још од раног јутра, ишчекујући да види и поздрави новог краља и његову супругу краљицу Максиму, када изађу на балкон краљевске палате, јавила је агенција Ројтерс. Церемонија се преносила јутрос на великим екранима на главном тргу у Амстердаму испред краљевске палате. На тргу је било око 25.000 људи.
Вилијем Александар је први суверен нове генерације који је дошао на трон и први мушкарац наследник који долази на холандски престо од 1980. године.
Краљ Виљем Александар ће бити крунисан у катедрали у центру Амстердама. Он је први краљ холандске монархије после више од једног века, колико су на престолу биле жене.
Нови краљевски пар има три ћерке, принцезе КатаринуАмалију (9), Алексију (7) и Аријану (5). Наследница трона је сада старија ћерка новог краља, деветогодишња Катарина Амалија.
Холандија је уставна монархија, у којој је знатно смањено мешање краљевске породице у политику.
Ипак краљица потписује законе, а Беатрикс је имала значајну улогу у холандској политици, будући да је редовно именовала мандатаре за формирање коалиционих влада после избора.
Од те праксе је одступила тек прошле године, када је премијер Марк Руте изабран за други мандат.
Амстердам је симболично обојен у наранџасту боју, званичну боју холандске краљевске породице.
Свечаној церемонији присуствоваће многобројни уважени гости, представници 18 краљевских кућа, међу којима престолонаследници попут британског принца Чарлса, шпанског принца Фелипеа и јапанског принца Нарухита.
Краљица Беатрикс ће у јавности остати запамћена по тежњи ка перфекцији, беспрекорној одећи и богатој колекцији шешира.




Ко је нови краљ Холандије


Холандија после столећа краљица на трону добија краља престолонаследника Вилијема-Александра, некада раскалашног Казанову а данас озбиљног породичног човека.
Холандска краљица Беатрикс (75) абдицирала је у корист свог сина Вилијема-Александра, после готово 33 године на престолу током којих је, по мишљењу њених поборника, трансформисала краљевство у модерну монархију.

Нови холандски краљ Вилијема-Александра, који у суботу пуни 46 година, припремао се за ову улогу тако што је преузимао на себе све већи број дужности како би одагнао репутацију незрелог мушкарца и краљевића, преноси АФП.
Најстарији од три сина краљице Беатрикс и западнонемачког дипломате Клауса фон Амбсберга, Вилијем-Александер је имао тешку рану младост, био је послат у Велс да заврши високу школу, а по повратку у Холандију, где је служио војни рок у морнарици а потом студирао, млади принц је стекао имиџ "проблематичног краљевића" и надимак "принц Пилс", по врсти пива.
Међутим, када је дипломирао 1993. године, почео је да путује по земљи и да предузима кораке како би поправио свој негативни имиџ.
"Жалосно је да једна фотографија у новинама на којој држим чашу (пива) има већи утицај на слику о мени него... године обуке (за будућег краља)", рекао је он у интервјуу 1997. године.
Будући холандски краљ је развио интересовање и за управљање воденим ресурсима, што га је 2006. године довело на чело Саветодавног одбора генералног секретара УН за воду и јавно здравље.
Међутим, његову репутацију је дефинитивно променило познанство са Аргентинком Максимом Сорегијета 1999. године, са којом се и венчао три године касније, што му је донело популарност у очима Холанђана који су почели да га сматрају озбиљним чланом краљевске породице и породичним човеком, вредним холандског трона.
"Вилијем-Александар је интелигентан, нежан и снажан и обема ногама стоји на земљи", тим речима је Максима описала свог супруга у једном интервјуу.
Будућа краљица Максима (41), бивши инвестициони банкар, све је популарнија у Холандији упркос мутној улози њеног оца као званичника аргентинске хунте током 1970-их.
Аргентиници су поносни што ће њихова земљакиња добити титулу краљице, али је то потенцијано и веома контроверзна ситуација будући да је њен отац био министар током "прљавог рата". Слично бреме носи и престолонаследник, будући краљ, чији је отац био члан Хитлер југенда.
Максимином оцу није било дозвољено да присуствује ћеркином венчању у Холандији, ни њена мајка није била присутна на том важном догађају у знак солидарности са супругом, а њена породица неће присуствовати ни церемонијалном крунисању у 600 година старој катедрали у центру Амстердама.
Максима је брзо нашла своје место у срцима Холанђана, захваљујући напорима да научи да течно говори холандски и жељи да допре до обичних грађана, чак је и пливала Амстердамским каналом у добротворне сврхе, а посвећена је развојним пројектима и еманципацији жена имигрантског порекла.
Пар, који ће постати краљевски, има три ћерке, принцезе Катарину-Амалију (9), Алексију (7) и Аријану (5), које често позирају са родитељима на званичним фотографијана, а Холанђани их обожавају.
Виђен као чак још прогресивнији и ближи обичним људима него што је то његова мајка, Вилијем-Александер је додатно унео елементе модерног доба у краљевску палату честим путовањима у иностранство и отварањем блога на интернету.
Он има лиценцу за војног и цивилног пилота, што значи да може да управља авионима и на комерцијалним летовима.
Ипак, животни стил краљевске породице изазива и извесне критике, па је тако Вилијем-Александер 2009. године продао своју луксузну кућу за одмор, док је још била у изградњи, на обали Мозамбика, под притиском јавности која је то сматрала упадљивом грађевином у сиромашној афричкој земљи.
У интервјуу који је дао уочи ступања на престо, Вилијем-Александер је рекао да жели да буде краљ "који се држи традиције", али не и "протоколарни фетишиста", и да му је циљ да "уједини, представља и подстиче" друштво.
Принц, који сматра да је парламент највише тело у Холандији, јасно је ставио до знања да би за њега било прихватљиво када би посланици одлучили да улога монарха буде само церемонијална.
На питање по чему би желео да га памте на крају владавине, каже да је за краља и монарха најважније да "схвати да се његова улога мења али да при томе успе да остане симбол континуитета и јединства".
Аналитичари оцењују да оваквим изјавама принц жели да покаже да он и његова супруга "знају где им је место".
У међувремену, анкете јавног мњења показују да три четвртине Холанђана не доводи у питање опстанак монархије. Две трећине има поверење у будућег краља док само 12 одсто има поверење у политичаре.
Краљица Беатрикс је у јануару најавила да ће абдицирати, рекавши да одлази са престола не зато што је њена функција превише тешка, већ зато што сматра да је треба препустити млађима, а верује да је њен син спреман да постане краљ Холандије.