Укупно приказа странице

Translate

четвртак, 22. август 2013.

Отворена изложба "Светлост Теслиног дела"

Изложба "Светлост Теслиног дела" отворена је вечерас у Галерији науке и технике САНУ, у присуству патријарха српског Иринеја, који је истакао да је Тесла био велики ум, који је "подигао име нашег рода са другим великанима".
"У времену када се доказујемо и повраћамо углед доста унижаван, његово име ће показати да смо историјски, европски и балкански народ", поручио је патријарх Иринеј. Патријарх је казао да је Српска православна црква покренула питање да Теслина урна, која се чува у Музеју Николе Тесле у Београду, буде смештена код Храма светог Саве, а да ту буде подигнут и споменик научнику, изразивши наду да ће се то и учинити.
На изложби, која ће бити приказана у септембру у Њујорку у згради Мисије Србије у Уједињеним нацијама, приказано је 40 ликовних радова еминентних сликара попут Зорана Илића, Јасмине Сарић, Бранислава Банета Стефановића, Љубодрага Јалета Јанковића, инспирисаних Теслиним ликом и делом.
Изложбу је отворио потпредседник САНУ академик Љубиша Ракић, који је поручио да чешће "треба да се присећамо овог научника, чији су проналасци непресушни подстицај" за даља изучавања и решења, нагласивши да је он био почасни члан САНУ.
Саветница председника Србије Томислава Николића Јасмина Митровић Марић је рекла да је Тесла био амерички научник српског порекла који је задужио човечанство.
"Председник Николић је увек говорио да код других народа треба да тражимо оно што нас спаја са њима, а оно што веже Србију и САД је Никола Тесла", нагласила је она. На изложби је представљен и споменик Николи Тесли, рад академика Николе Коке Јанковића, који ће 23. септембра председник Николић открити исред Теслине лабораторије на Лонг Ајленду. До тада ће бити привремено постављен у Кнез Михаиловој улици.
Изложба, чији је аутор галериста Момчило Моша Тодоровић, је "путујућа", па ће након Њујорка бити приказана у Торонту, Чикагу, Филаделфији...
Организатори изложбе, која ће бити отворена до 28. августа, су Канцеларија Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Уметничка галерија "Радионица душе".
Извор: Танјуг
b92.net

Краљевски пар на изложби „Карађорђевићи и Обреновићи у збиркама Историјског музеја Србије" - Royal Couple visit exhibition “Karadjordjevic and Obrenovic Dynasties at Historic Museum of Serbia Archives”


Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II
_______________________________________________

The Office of H.R.H. Crown Prince Alexander II

Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар II и Принцеза Катарина, у пратњи Њ.Е. г-дина Френциса О’Донела, амбасадора Сувереног малтешког војног реда у Бечу посетили су данас изложбу у Историјском музеју Србије посвећену династијама Карађорђевић и Обреновић.
Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина, уживали су у изложби посвећаној двема династијама које су заслужне за ослобађање српског народа од вишевековне османлијске власти и стварање модерне српске државе.
У оквиру изложбе „Карађорђевићи и Обреновићи у збиркама Историјског музеја Србије", изложени су врло вредни експонати - више од 400 предмета који су припадали родоначелницима нововековних српских династија Карађорђу и Милошу, и њиховим наследницима.
Међу експонатима се својим уметничким квалитетима и историјским значајем издвајају краљевске инсигније: шар, жезло, копча за плашт, крунидбени плашт од венецијанског плиша и свиле опасан хермелином први пут изложен након рестаурације и једина сачувана српска круна - круна Краља Петра I Карађорђевића, изливена по нацрту Михаила Валтровића од гвоздене ручке топа вожда Карађорђа у чувеној радионици браће Фализ у Паризу, коју је краљ Петар I носио само једном - на свом крунисању 1904. године на стогодишњицу Првог српског устанка. У поставци је и вождов јатаган белосапац са раскошним орнаментима, сабља Александра, накит породице Обреновић поручен за време прве владавине кнеза Милоша, оригинална платна познатих сликара Уроша Кнежевића, Паје Јовановића и Уроша Предића, намештај који је некада красио ентеријере српских дворова.
Њ.К.В. Престолонаследник Александар II сматра да је обавеза и одговорност на сваком од нас да чувамо сећање свог народа на своју прошлост и традицију како би спречили брисање наше народне баштине и обичаја, и у том задатку Историјски музеј Србије има велику улогу.

Royal Couple visit exhibition “Karadjordjevic and Obrenovic Dynasties at Historic Museum of Serbia Archives”

Their Royal Highnesses Crown Prince Alexander II and Crown Princess Katherine, accompanied by HE Mr. Francis M. O'Donnell, Ambassador of Sovereign Military Order of Malta in Vienna, visited today an exhibition at  the Historic Museum of Serbia about the Karadjordjevic and Obrenovic Dynasties.
TRH Crown Prince Alexander and Crown Princess Katherine enjoyed an exhibition devoted to the two Dynasties that take most of the credit for the liberation of the Serbian people from the Ottoman Empire and building of the modern Serbian State.
At the “Karadjordjevic and Obrenovic Dynasties in Historic Museum of Serbia Archives” Exhibition very valuable items are displayed, among them more than 400 personal belongings of Karadjordje and Milos, founders of the modern era of Serbian Royal Dynasties and their descendants.
The ones which distinguish themselves among other exhibits, by their artistic quality and historical significance, are the Royal insignia of HM King Peter I: orb, scepter, coronation gown of Venetian velvet and silk and his crown made out of cannon handle from the First Serbian uprising that he wore only once during his coronation in 1904; the Supreme leader Karadjordje's lavishly ornamented yataghan; the saber of Aleksandar Obrenovic, and jewelry of the Obrenovic family, paintings by famous Serbian painters Uros Knezevic, Paja Jovanovic and Uros Predic, and furniture from the Serbian Royal Palaces

HRH Crown Prince Alexander II believes that it is obligation of us all to preserve the historic memory of our nation, our tradition and to keep our national and cultural heritage. The Historic Museum of Serbia has very important role in this regard.





Kraljevski Dvor
Beograd 11040, Srbija
Tel:  +381 11 306 4000
Fax: +381 11 306 4040
Posetite www.dvor.rs

 Public Relations
The Royal Palace
Belgrade 11040,Serbia
Tel: +381 11 306 4000
Fax:+381 11 306 4040
Please visit: www.royal.rs