Укупно приказа странице

Translate

word clok

word clok

четвртак, 22. август 2013.

Отворена изложба "Светлост Теслиног дела"

Изложба "Светлост Теслиног дела" отворена је вечерас у Галерији науке и технике САНУ, у присуству патријарха српског Иринеја, који је истакао да је Тесла био велики ум, који је "подигао име нашег рода са другим великанима".
"У времену када се доказујемо и повраћамо углед доста унижаван, његово име ће показати да смо историјски, европски и балкански народ", поручио је патријарх Иринеј. Патријарх је казао да је Српска православна црква покренула питање да Теслина урна, која се чува у Музеју Николе Тесле у Београду, буде смештена код Храма светог Саве, а да ту буде подигнут и споменик научнику, изразивши наду да ће се то и учинити.
На изложби, која ће бити приказана у септембру у Њујорку у згради Мисије Србије у Уједињеним нацијама, приказано је 40 ликовних радова еминентних сликара попут Зорана Илића, Јасмине Сарић, Бранислава Банета Стефановића, Љубодрага Јалета Јанковића, инспирисаних Теслиним ликом и делом.
Изложбу је отворио потпредседник САНУ академик Љубиша Ракић, који је поручио да чешће "треба да се присећамо овог научника, чији су проналасци непресушни подстицај" за даља изучавања и решења, нагласивши да је он био почасни члан САНУ.
Саветница председника Србије Томислава Николића Јасмина Митровић Марић је рекла да је Тесла био амерички научник српског порекла који је задужио човечанство.
"Председник Николић је увек говорио да код других народа треба да тражимо оно што нас спаја са њима, а оно што веже Србију и САД је Никола Тесла", нагласила је она. На изложби је представљен и споменик Николи Тесли, рад академика Николе Коке Јанковића, који ће 23. септембра председник Николић открити исред Теслине лабораторије на Лонг Ајленду. До тада ће бити привремено постављен у Кнез Михаиловој улици.
Изложба, чији је аутор галериста Момчило Моша Тодоровић, је "путујућа", па ће након Њујорка бити приказана у Торонту, Чикагу, Филаделфији...
Организатори изложбе, која ће бити отворена до 28. августа, су Канцеларија Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Уметничка галерија "Радионица душе".
Извор: Танјуг
b92.net

Нема коментара:

Постави коментар