Укупно приказа странице

Translate

понедељак, 5. новембар 2012.

ЗА ЖИКУ СЛИКУ ПИТАО И ПУТИН


За Жику Слику питао и Путин

Мирослав Ђурић, једини дворски фотограф у земљи, сликао многе крунисане главе и државнике. За 30 година снимио више од три милиона слика. Са многим звездама се окумио

Када је руски председник Владимир Путин последњи пут боравио у нашој престоници, пред новинарима је ненадано запитао:

- А где је Жика Слика?

- Није још стигао - одговорили су му новинари.

Руски лидер није одустао од намере да се чак и у Храму Светог Саве, где је присуствовао свечаној литургији, сусретне са најпознатијим српским фотографом.


- Гледали смо се само преко објектива, јер ми је било отказано договорено снимање Владимира Путина у Амбасади Русије. Путин је, ипак, желео да ме лично поздрави. Опет ћемо се срести када ускоро дође у посету Београду - открива нам своју малу професионалну тајну Жика Слика.

Тај надимак Мирослав Ђурић је добио почетком осамдесетих, када је у градићу Пејтону на Чубури отворио фотографску радњу и почео да је рекламира код Милована Илића Минимакса у емисији "Туп, туп".

- Минимаксу сам плаћао рекламу и џингл "Жика Слика - најбољи фотограф на Балкану". Реклама је успела толико да ме ни моја мајка више не зове рођеним именом - смеје се задовољно Мирослав, јер му је популарност пружила многа задовољства.


"РЕЗЕРВНА" КЛУПА
НАЈЗНАЧАЈНИЈИ експонат у студију је ова дрвена клупа, која је направљена 1991. године. На њој су седели, док су чекали да их сликам Радован Караџић, Војислав Коштуница, Матија Бећковић, Борис Тадић, Зоран Живковић, Светлана Ражнатовић, Ворен Цимерман, Вилијам Монтгомери, Мајкл Полт, Ана Бекута, Владе Дивац, Горан Хаџић... - набраја Жика Слика.

За три деценије, колико Мирослав и његов брат Миладин воде фото-студио, снимили су 3,2 милиона фотографија. На наким од њих су највеће светске и домаће звезде. Са некима од њих се Жика Слика окумио, а многи су постали његови пријатељи и драги познаници. Са зидова у студију гледају нас Мића Минимакс, Милена Дравић, Лепа Брена, Северина, Ана Ивановић, Драган Николић и Бата Живојиновић, судија Колина, Марадона, звезде НБА, престолонаследник Александар Карађорђевић и крунисане главе из још двадесетак династија.

Рођен је као Мирослав Ђурић пре 50 година у Тузли, али се почетком седамдесетих са мајком и братом Миладином обрео у Београду. Прве снимке је направио у Тузли, али је у Београду док је студирао ДИФ настојао да свој хоби претвори у професију.

- Како су сви моји монархисти, животна жеља ми је била да постанем фотограф на краљевском двору. То ми је успело 2004, када су ме принц Александар и принцеза Катарина ангажовали. Снимао сам их са члановима династије раније и сада на Опленцу, као и са свим високим гостима који долазе у њихов двор. То су чланови британског, румунског, шпанског, шведског двора и других династија, председници и премијери, хуманитарци и бизнисмени. Објектив имам, али уши немам - каже Жика Слика.

И прича да су принц и принцеза дивни и осетљиви људи, заљубљени једно у друго, али и у своју породицу, коју су ове године ујединили.

Ђурић је много пута са Карађорђевићима путовао по Србији и Републици Српској, где их је, како сведоче његове фотографије, народ срдачно прихватао. Није, каже, имао прилику да путује у Лондон код краљевића и код рођака из династије Виндзор, али се са њима виђа у Београду.

- Краљевићи Петар, Филип и Александар су дивни момци. Понашају се као моји другари, јер их изводим на најлепша места по Београду. Они живе у Енглеској, желе да се врате у Србију и да са собом доведу британске рођаке. Принц Чарлс треба наредне године да дође у Београд код престолонаследника Александра. Тако да ћу моћи и принца Чарлса да сликам - задовољан је Жика Слика, који планира да своје најдраже снимке објави у књизи мемоара "Жикини пријатељи".
Извор Вечерње новости, Марко ЛОПУШИНА 

КРАЉЕВСКИ ПАР ПРИСУСТВОВАО СВЕТОЈ ЛИТУРГИЈИ И ПОМЕНУ ГОДИШЊИЦЕ СМРТИ КРАЉА ПЕТРА II







Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II
_______________________________________________

The Office of H.R.H. Crown Prince Alexander II

САОПШТЕЊЕ

Београд, 3. новембар 2012. године – Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина присуствовали су Светој Литургији и помену Његовом Величанству Краљу Петру II одржаној у суботу 3. новембра на Опленцу. Свету литургију и помен у Цркви Св. Ђорђа  служило је свештенство Епархије шумадијске из Тополе.

Његово Величанство Краљ Петар II био је прворођени син Краља Александра и Краљице Марије. Рођен је у Београду 6. септембра 1923. године. Кумови на крштењу су му били енглески Краљ Џорџ VI и Краљица Елизабета (касније Краљица Мајка). Основно образовање је стекао на Краљевском двору у Београду, а средње у Енглеској. Његово школовање прекинуо је атентат на његовог оца 1934. године. Како је био малолетан са свега 11 година краљевско управљање земљом пренето је на Намесништво са три регента, међу којима је био и његов стриц Кнез Павле Карађорђвић.
 По отпочињању Другог светско рата, у априлу 1941. године Њ.В. Краљ Петар II емигрира заједно са Владом, најпреу Грчку и Палестину, а потом и у Египат. У јуну 1941. године долази у Енглеску где је током рата био симбол отпора који су југословенски народи пружали нацизму. За време свог избеглиштва Краљ Петар II је довршио школовање на Универзитету у Кембриџу, након чега се придружио снагама енглеског Краљевског ратног ваздухопловства.
 Нове комунистичке власти у отаџбини одузеле су му држављанство 1947. године, а Краљевској породици конфисковале сву имовину.  Принуђен на изгнанство, живео је најпре у Лондону са својом супругом, грчком и данском принцезом Александром (од 1944. године краљицом Александром од Југославије) и сином Александром рођеним 1945. године. Последње године живота провео је у Сједињеним Државама где је после дуге и тешке болести и преминуо 3. новембра 1970. године. Сахрањен је у Цркви Светог Саве у Либертвилу. Он је данас једини краљ сахрањен на територији САД. Очекује се да његови посмртни остаци буду ускоро пренети у задужбинску Цркву Светог Ђорђа на Оппленцу.


THE ROYAL COUPLE ATTENDED MEMORIAL SERVICE MARKING 42ND ANNIVERSARY SINCE THE DEATH OF HM KING PETER II

Belgrade, 3 November 2012 – Their Royal Highnesses Crown Prince Alexander and Princess Katherine attended the memorial service marking 42nd anniversary since the death of His Majesty King Peter II. The ceremony was served by the clergy of Sumadija Eparchy at the St. George Church in Oplenac.

HM King Peter II was the firstborn son of King Alexander I and Queen Maria of Yugoslavia. King Peter II was born in Belgrade on September 6, 1923. His Godparents were King George VI of the United Kingdom and his wife Queen Elizabeth (later the Queen Mother). His received elementary education at The Royal Palace in Belgrade and went on to study at Sandroyd School in England. He left the United Kingdom shortly after his father's assassination in 1934. Since King Peter II was at the time 11 years old and thus underage, regency was formed with three regents including his great uncle Prince Paul of Yugoslavia.

During the Second World War HM King Peter II was forced to leave the country along with the Yugoslav Government – first to Greece and Palestine and later to Egypt. King Peter II joined other exiled monarchs and political leaders from the Nazi occupied Europe in London in June 1941. During the war King Peter was regarded by the people of Yugoslavia as the symbol of resistance against Nazi oppression. King Peter II completed his education at Cambridge University and went on to join the Royal Air Force.

After the end of the war, in 1947 the new communist government took away the citizenship and confiscated the property of the Royal Family. During his exile HM King Peter II lived in London with his wife (in 1944 HM King Peter II married the Princess Alexandra of Greece and Denmark, the daughter of King Alexander of the Hellenes and Aspasia Manos). His son and heir Crown Prince Alexander was born in 1945.

HM King Peter II spent the last years of his life in the United States. After a long and grave illness, HM King Peter II died on November 3, 1970 at Denver Hospital, Colorado. He was buried at the St. Sava Monastery Church in Libertyville, IL. He is the only king buried in the United States. The King's remains will be transferred to the Karadjordjevic dynasty Mausoleum of St. George in Oplenac, Serbia where His Majesty will join other members of The Royal Family.



Kraljevski Dvor
Beograd 11040, Srbija
Tel:  +381 11 306 4000
Fax: +381 11 306 4040
Posetite www.dvor.rs

 Public Relations
The Royal Palace
Belgrade 11040,Serbia
Tel: +381 11 306 4000
Fax:+381 11 306 4040
Please visit: www.royal.rs