Укупно приказа странице

Translate

word clok

word clok

понедељак, 05. новембар 2012.

ЗА ЖИКУ СЛИКУ ПИТАО И ПУТИН


За Жику Слику питао и Путин

Мирослав Ђурић, једини дворски фотограф у земљи, сликао многе крунисане главе и државнике. За 30 година снимио више од три милиона слика. Са многим звездама се окумио

Када је руски председник Владимир Путин последњи пут боравио у нашој престоници, пред новинарима је ненадано запитао:

- А где је Жика Слика?

- Није још стигао - одговорили су му новинари.

Руски лидер није одустао од намере да се чак и у Храму Светог Саве, где је присуствовао свечаној литургији, сусретне са најпознатијим српским фотографом.


- Гледали смо се само преко објектива, јер ми је било отказано договорено снимање Владимира Путина у Амбасади Русије. Путин је, ипак, желео да ме лично поздрави. Опет ћемо се срести када ускоро дође у посету Београду - открива нам своју малу професионалну тајну Жика Слика.

Тај надимак Мирослав Ђурић је добио почетком осамдесетих, када је у градићу Пејтону на Чубури отворио фотографску радњу и почео да је рекламира код Милована Илића Минимакса у емисији "Туп, туп".

- Минимаксу сам плаћао рекламу и џингл "Жика Слика - најбољи фотограф на Балкану". Реклама је успела толико да ме ни моја мајка више не зове рођеним именом - смеје се задовољно Мирослав, јер му је популарност пружила многа задовољства.


"РЕЗЕРВНА" КЛУПА
НАЈЗНАЧАЈНИЈИ експонат у студију је ова дрвена клупа, која је направљена 1991. године. На њој су седели, док су чекали да их сликам Радован Караџић, Војислав Коштуница, Матија Бећковић, Борис Тадић, Зоран Живковић, Светлана Ражнатовић, Ворен Цимерман, Вилијам Монтгомери, Мајкл Полт, Ана Бекута, Владе Дивац, Горан Хаџић... - набраја Жика Слика.

За три деценије, колико Мирослав и његов брат Миладин воде фото-студио, снимили су 3,2 милиона фотографија. На наким од њих су највеће светске и домаће звезде. Са некима од њих се Жика Слика окумио, а многи су постали његови пријатељи и драги познаници. Са зидова у студију гледају нас Мића Минимакс, Милена Дравић, Лепа Брена, Северина, Ана Ивановић, Драган Николић и Бата Живојиновић, судија Колина, Марадона, звезде НБА, престолонаследник Александар Карађорђевић и крунисане главе из још двадесетак династија.

Рођен је као Мирослав Ђурић пре 50 година у Тузли, али се почетком седамдесетих са мајком и братом Миладином обрео у Београду. Прве снимке је направио у Тузли, али је у Београду док је студирао ДИФ настојао да свој хоби претвори у професију.

- Како су сви моји монархисти, животна жеља ми је била да постанем фотограф на краљевском двору. То ми је успело 2004, када су ме принц Александар и принцеза Катарина ангажовали. Снимао сам их са члановима династије раније и сада на Опленцу, као и са свим високим гостима који долазе у њихов двор. То су чланови британског, румунског, шпанског, шведског двора и других династија, председници и премијери, хуманитарци и бизнисмени. Објектив имам, али уши немам - каже Жика Слика.

И прича да су принц и принцеза дивни и осетљиви људи, заљубљени једно у друго, али и у своју породицу, коју су ове године ујединили.

Ђурић је много пута са Карађорђевићима путовао по Србији и Републици Српској, где их је, како сведоче његове фотографије, народ срдачно прихватао. Није, каже, имао прилику да путује у Лондон код краљевића и код рођака из династије Виндзор, али се са њима виђа у Београду.

- Краљевићи Петар, Филип и Александар су дивни момци. Понашају се као моји другари, јер их изводим на најлепша места по Београду. Они живе у Енглеској, желе да се врате у Србију и да са собом доведу британске рођаке. Принц Чарлс треба наредне године да дође у Београд код престолонаследника Александра. Тако да ћу моћи и принца Чарлса да сликам - задовољан је Жика Слика, који планира да своје најдраже снимке објави у књизи мемоара "Жикини пријатељи".
Извор Вечерње новости, Марко ЛОПУШИНА 

Нема коментара:

Постави коментар