Укупно приказа странице

Translate

word clok

word clok

Афирмација Система вредности


Абецеда система вредности

Вера нада и љубав уређују ствари и стварају склад у вредностима како материјалним тако и духовним, ту равнотежу  нипошто не треба угрозити  већ је поштовати и понашати се у складу са њеним правилима која су једна константа и непромењена вредност.

Велика је сатисфакција и неописиво задовољство чинити добро и помоћи ако си у могућности, једноставно не може се увек знати коме си доброту и помоћ дао зато времена углавном нема за  селекцију то је скуп луксуз јер доброту можеш ускратити коме неби смео, то је пријатељство мудрога и његовим вредностима и поукама.

Одупрети се изазовима порока који су дати са животом и ставити их под контролом и непрестано се борити против њих је у служби очувања вредности. Чињењем нечег што неволиш да се теби чини је зло и велико унизуће своје душе.

Претеривати у било чему значи да тој особи душа није сита нити ће икад бити, мало би јој било сво благо света. Страсти су деца порока  и не треба их присвајати погледај оне који јесу и научи се на њиховим грешкама.

Слушај јер никад се незна где мудрост спава и  не расипај  своју мудрост узалуд јер може доћи у погрешне руке и тако незнајући постати саучесник нечег лошег. Заборави нането ти зло већ већ из њега извуци наук, ако то не учиниш зло ће и тобом загосподарити. Своју снагу или надмоћ немој злоупотребити већ је паметно искористи јер незнаш докле ће трајати. Ако то не учиниш кад је будеш изгубио платићеш високом ценом.

Да би имао поверења у самог себе мораш прво спознати људе па ћеш и себе то је предуслов спознаје. Трагати и откривати врлине је ко пронаћи лековито биље и правилно употребити. Бити правичан је једна од најбитнијих врлина човекова. Радећи човек ствара добро и себи и другима нерадом креће ка пороцима и злу.

Београд, 14.07.2009. Драгиша Јоцић

Нема коментара:

Постави коментар