Укупно приказа странице

Translate

недеља, 10. новембар 2013.

Обавеза нам је да славимо слободу

Сутра се обележава и слави 95 година од уласка Српске војске у Нови Сад и ослобођења града у првом Светском, Великом рату. Саговорник „Новина новосадских“, овог петка је господин Јован Вигњевић, потпредседник удружења Краљевина Србија, јединог монархистичког удружења под патронатом Њ.К.В. престолонаследника Александра другог Карађорђевића и праунук американског добровољца, Солунца, који је са хиљадама својих сабораца учинио оно што је данашњим генерацијама готово незамисливо. У време Великог рата, када је наша држава Србија била прогнана, понижена, војно побеђена и када се чинило да спаса нема, хиљаде наших људи, који су се тих ратних година затекли на раду у Сједињеним  Америчким Државама, се одазвало позиву свога (нашег) Краља Петра И Карађорђевића, чика Пере, како га је народ из милоште звао, и бродовима дошло у Грчку. На пробој Солунског фронта! Миграција у контра смеру, из каквог таковг благостања у неизвесност, из мира у најкрвавији сукоб  који је свет до тада видео. „Бег“ из комфора америчког континента, бег у победу коју ових дана са поносом славимо!




За почетак нам реците, шта  Вама лично значи 9. новембар 1918. године?

Део моје породице, са мајчине стране, живи на овим просторима Новог Сада (тачније у Футогу) од средине осамнаестог ека и наш вековни сан о уједињењу са матицом Србијом је остварен тог 9. новембра 1918. године, када је гарда Краља Петра, предвођена мајором Војиславом Бугарским умарширала у Нови Сад и на централном градском тргу дочекана од стране народа.

А за Ваше „Удружење Краљевина Србија’’?

Много. Из разлога што је празник ослобођења у Првом Светском рату коначно враћен граду. Искрено се надамо да ће постати део традиције наше државе и града, као што је био до 1941. односно 1945. године, када је први пут насилно укинут од стране Хортијевих фашистичких трупа, а потом потпуно потиснут комунистичком револуцијом.

Да ли ћете Ви и Ваше удружење узети активно учешће у прослави?

Наравно. Наша је обавеза да узмемо активно учешће, али без обележја „Удружења Краљевина Србија’’, већ искључиво под заставама и обележјима  државе Србије, силе победнице у Првом светском рату. Не желимо да скуп буде исполитизован, већ свенародни, као и пре 95 година. Искрено се  надамо да ће до уједињења доћи под круном Карађорђевића.

Да ли постоје амбиције да прерастете у политички покрет?

У нашим плановима не постоји идеја да се бавимо политиком на тај начин из разлога што смо под дитректним патронатом Њ.К.В. Александра ИИ Карађорђевића и што сматрамо да треба да буде Краљ свих нас, свих грађана Србије. Када бисмо били политичка странка то не би било могуће, јер је идеја о монархији изнад дневнополитичке сцене. Краљ треба да је изнад политике, а испод Устава! Суштина постојања Удужења Краљевина Србија јесте промоција уствно-парламентарне мохархије, као политичког уређења у Србији. А, крајњи циљ је имплементација исте.

Који су начини да до тога дођете?

Референдум или уставотворна скупштина која би донела такву одлуку. Наш задатак, као УКС јесте да створимо климу за то и покренемо иницијативу.

Какво је расположење у народу, да ли имате некаквих сазнања?

Према последњим истраживањима, нама доступним, око 40 процената грађана Србије види Србију као монархију, док су резултати за нашу северну покрајину Војводину изнад 40%. Наша мисија је тај проценат повећавамо до границе када ће се монархија и круна наметнути као једино логично решење.

Кроз историју смо прошли, повод разговора је обележавање 95. година од уласка гарде Краља Петра у Град и његово ослобођење Новог Сада у  првом светском рату. Има ли монархија будућност у Новом Саду и Србији?

Верујемо да има, јер како и наш мото каже: Без Краља, не ваља! А, на нама, „Удружењу Краљевина Србија’’ је да постигнемо тај циљ!  идимо се у
суботу на прослави!