Укупно приказа странице

Translate

петак, 12. децембар 2014.

Заборављени српски маузолеј: Јиндриховице





За острво Видо и војничко гробље на Зејтинлику где су сахрањени српски ратници сви су чули, али за Јиндриховице мало ко зна. У шуми надомак овог места које се налази на самој граници Чешке и Немачке почива 7.100 српских војника, официра и цивила.

 …Постали сте страшно незахвални. Тако ваш главни град, Београд, некада град мученик, ни дан – данас, десет година након ослободилачког рата, нема ни најмањи крст, ни најмањи камен који би чувао сећање на жртву оних који су вас ослободили. Многи међу вама су веома богати и немилице троше да би се истакли и из забаве, али кад ваља показати захвалност према онима који су се жртвовали, ништа не дај, ама баш ништа. Ваше вође нису још, за ових десет година колико је прошло од завршетка рата, свечано обележиле ни један од од оних великих догађаја којима дугујете слободу и величину земље….

Арчибалд Рајс – Чујте , Срби!

Пре скоро сто година један странац који је волео Србију више него своју Швајцарску овако је из најбоље намере критиковао наш немар према страдалима.   
Јиндржиховице су мало место у западном делу Чешке, на самој граници са Немачком, 25 километара удаљено од чувене бање Карлове Вари. У овом месту је за време Првог светског рата био највећи концентрациони логор на територији Аустроугарске. Кроз логор је прошло око 40.000 заробљеника. За разлику од осталих аустроугарских логора који су били једнонационални, у Јиндриховице су довођени највише Срби, мада је било и Руса, Италијана, Пољака, Литванаца и Румуна. Једино су Срби овде, поред војника, имали и своје цивиле.
Војници су били заробљавани на ратишту, а потом железницом транспортовани до логора, док је обичан народ, аустроугарска војска одводила у поход по Србији. Заробљеника је било из свих крајева Србије, а највише из Шумадије и Ваљевског краја. До самог логора су морали да пешаче 30 километара. Тежак живот у логору подразумевао је и свакодневни рад у каменолому, на изградњи путева, мостова и хемијске фабрике у Соколову, удаљеном 30 километара, који су прелазили пешке.
Логор је био посебан, јер нико од логораша није био убијен, али су услови у логору били тешки, хладноћа и зараза су харали, дневно је умирало око 40 људи. Сваког дана у 15 часова тужна поворка са умрлима је ишла до оближње заједничке гробнице, у којој су полагана тела умрлих свих узраста од деце до стараца.
Заробљеници су исцрпљивани слабом исхраном, немогућношћу лечења од туберкулозе и тифуса и крајње нехигијенским условима живота. Најстарији српски цивил који је овде умро имао је 92 године и био је православни свештеник, док је најмлађи који је овде страдао имао само осам година и био унук поменутог свештеника.
У овом логору кратко време је био заробљен и Димитрије Туцовић, али су га шпански социјалисти, уз помоћ Црвеног крста, убрзо ослободили.
Маузолеј се налази недалеко на огољеном брду, а само око објекта расту четинари. На овом месту је, за време Првог светског рата, изграђен резервоар за воду, али је тај комад земљишта, после рата, чешки председник Масарик поклонио краљу Александру, да послужи као костурница у коју је планирано да се пренесу посмртни остаци српских војника и цивила.
Од Другог светског рата, па до пре тринаест година, литургија на овом светом месту ни једном није служена. Последњи који ју је, пре ове дуге паузе служио, био је Владика Нишки Доситеј. Само, четири пута у години, на Задушнице, служи се Парастос. Тада се помену сва знана имена оних који су ту испустили душу.
Краљица Марија је 1926. године организовала есхумацију посмртних остатака из целе западне Чешке, како би били сакупљени на једном месту. Тако се у костурници данас налазе остаци 7.100 Срба и 64 Руса.
У самом логору умрло је око 3.000 Срба, од којих су остаци њих 1.400 пренети у костурницу, док су посмртни остаци 1.600 заробљеника остали на оближњем војничком гробљу. Према најавама, ово гробље би требало да буде преорано, па постоји опасност да се изгуби, јер ће ускоро истећи сто година од почетка рата, колико га штити конвенција.
Српска Влада је помагала заштиту овог светог места за време Краљевине Југославије. После Другог светског рата није учињено ништа, а из костурнице је доста тога било покрадено. Сандуке, на срећу, нису дирали, али покрадене су оригиналне иконе које су правили заробљеници у логору. Од оригинала су остале само Велика икона, која сада стоји у костурници и аналоја.
Брига о овом месту свела на два човека Дејана Ранђеловића из Карлових Вари који је уложио много труда и Срђана Јаблановића јединог свештеника СПЦ у Чешкој.
Интересантно је да је у Јиндриховицама било и седиште аристократске породице Ностиц (лоза Хабзбурга), која је ту била настањена од краја XV века, па до 1948. године, када су им комунисти одузели земљу и протерали их у Аустрију. Овај податак индиректно има везу са током српске историје. Наиме, убрзо након атентата Гаврила Принципа на принца Фердинанда, најстарије дете и једина кћи Фердинандова, Софија, удала се у за једног од Ностица и започела живот у Јиндриховицама.
Постоје две верзије приче о разлозима њеног доласка у Јиндриховице, прва да је желела да све време гледа како пати и умире „народ који јој је убио оца“, а друга да је једноставно желела да живи у замку свог мужа. Данас њихов потомак безуспешно покушава да врати породични замак.









 

ОТВОРЕН ПРАЗНИЧНИ ХУМАНИТАРНИ БАЗАР РУКОТВОРИНА ПОД ПОКРОВИТЕЉСТВОМ ФОНДАЦИЈЕ Њ.К.В. ПРИНЦЕЗЕ КАТАРИНЕ - HOLIDAY SEASON CHARITY HANDICRAFT BAZAAR PATRON HRH CROWN PRINCESS KATHERINE FOUNDATION


Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II

_______________________________________________

              The Office of H.R.H. Crown Prince Alexander II




Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина отворили су данас традиционални празнични базар рукотворина у хотелу Метропол Палас у Београду , Булевар Краља Александра 69. Испред комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије окупљенима се обратила госпођа Данијела Поповић Роко, помоћница комесара за избеглице, а свечаном отварању базара присуствовао је велики број амбасадора и представника дипломатског кора, као и културног и јавног живота Србије
Њихова Краљевска Височанства су изразила посебну захвалност хотелу Метропол Палас што су препознали значај овог догађаја и уступили своје просторије за одржавање Базара.
Фондација Њ.К.В.  Принцезе Катарине дуги низ година организује хуманитарни „Празнични  базар“ са жељом да помогне расељеним и избеглим лицима која своје породице издржавају продајом ових веома лепих рукотворина. Посебну радост ове године базару су донели млади излагачи из Дневног боравка за децу са посебним потребама у Шекспировој, који су такође изложили своје изванредне ручне радове.
Њено Краљевско Височанство  Принцеза Катарина у свом говору је истакла: „На овом базару  имаћете прилику да уживате у прелепим радовима које су израдиле ове креативне жене и деца са посебним потребама. У тешким временима која су их задесила, оне су својим радом издржавале своје породице. Своје радове на овогодишњем базару излажу и деца са посебним потребама. Кроз део радне терапије они показују свој таленат. Сав приход од куповине ових рукотворина намењен је овим храбрим женама и деци и њиховим породицама. Зато Вас молимо да позовете  своје пријатеље  да посете овај изузетан догађај.“
У име комесаријата за избеглице и миграције Републике Србијеокупљене је поздравила госпођа Данијела Поповић Роко, помоћница комесара за избеглице и захвалила се Принези Катарини и њеној фондацији на организацији оваквог догађаја и свима који су допринели успеху хуманитарног базара.
Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина позивају грађане да посете Базар који ће бити отворен од данас, 12. децембра до недеље, 14. децембра, у термину од 10:00 до 19:00 часова у хотелу Метропол Палас, и да куповином производа помогну избеглим, расељеним и социјално угроженим лицима који ће на овом базару изложити своје ручне радове.
Базар ће бити отворен у термину од 10 до 19 часова, укључујући и недељу 14. децембар.

HOLIDAY SEASON CHARITY HANDICRAFT BAZAAR PATRON HRH CROWN PRINCESS KATHERINE FOUNDATION

Their Royal Highnesses Crown Prince Alexander and Crown Princess Katherine opened today the traditional Holiday Season Charity handicraft bazaar in Hotel Metropol Palace, Bulevar Kralja Aleksandra 69, Belgrade. In front of the Commissariat for Refugees and Migration of the Republic of Serbia, visitors were addressed by Ms. Danijela Popović Rocco, Assistant of the Commissioner for Refugees, and the opening ceremony of the bazaar was attended by many ambassadors and representatives of the diplomatic corps, as well as cultural and public life in Serbia.
Their Royal Highnesses express special gratitude to the Metropol Palace hotel which recognized the importance of this event and gave its premises for the Bazaar.
The Bazaar is organized by HRH Crown Princess Katherine’s Foundation with the aim to help women refugees and internally displaced persons who have been trying for years to sustain them and their families by producing these beautiful handicrafts. This year, exceptional joy was brought by young exhibitors from the Daycare for children with special needs in Sekspir Street, who also exhibited their handcrafts.
HRH Crown Princess Katherine pointed out in her speech: “At this Bazaar, you will have a chance to enjoy these beautiful handicrafts created by these creative women and children with special needs. They have supported their families through difficult times they went through. Children with special needs also present their works at this years’ Bazaar. As a part of their working therapy, they show their talent. All proceed from this Bazaar will go to this brave women and children and their families. So, please invite your friends to visit this extraordinary event”.
On behalf of the Commissariat for Refugees and Migration of the Republic of Serbia, Ms. Danijela Popović Rocco, Assistant of the Commissioner for Refugees welcomed the participants and expressed her gratitude to HRH Crown Princess Katherine and her Foundation for organizing this event, and to all those who made the effort to make it a success.
TRH Crown Prince Alexander and Crown Princess Katherine invite all citizens to visit the Bazaar which will be opened from today, 12th December until Sunday, 14th December, from 10 am until 7 pm in the hotel Metropol Palace and by purchasing products to help refugees, displaced and socially vulnerable people who will at this bazaar display their handiwork.

The Bazaar will be open from 10 a.m. until 7 pm until and including Sunday, December 14.







Kraljevski Dvor

Beograd 11040, Srbija
Tel:  +381 11 306 4000
Fax: +381 11 306 4040
Posetite www.dvor.rs

 Public Relations
The Royal Palace
Belgrade 11040,Serbia
Tel: +381 11 306 4000
Fax:+381 11 306 4040
Please visit: www.royal.rs