Укупно приказа странице

Translate

четвртак, 17. јануар 2019.

Промоција књиге „Александар II Карађорђевић, Прилози за биографију“, аутора проф. др Николе Моравчевића


Промоција књиге „Александар II Карађорђевић, Прилози за биографију“, аутора проф. др Николе Моравчевића, која је одржана 16. јануара 2019.  у  Задужбини Илије М. Коларца у Београду.
Ова књига, проф. др Николе Моравчевића, највећег српског писаца историјског романа и члана Крунског савета ЊКВ Престолонаследника Александра од 1991. године. Је препуна врло интересантних детаља из живота Њ.В. Александра II Карађорђевића.
Имали смо прилику да чујемо говор који је на присутне оставио упечатљив утисак  Драгомира Ацовића члана крунског већа и преседника крунског савета.

Говор аутора професора Николе Моравчевића оставио је снажан  утисак на присутне, јасном и сажетом хронологијом из живота Њ.В. Александра II Карађорђевића.

Престолонаследник Александар је одржао један емотиван говор  „Веома сам захвалан моме вишедеценијском пријатељу и саветнику Николи Моравчевићу на труду и вољи да се позабави мојом биографијом. Човек с правом верује да себе добро познаје и да је поуздан сведок сопственог живота. Ипак, суочити се са тим како вас други виде и како сведоче о ономе што сте чинили или што сте пропустили да учините, није ни мало лак изазов. Никола Моравчевић има за собом дуго искуство као учесник, посматрач и сведок бурних времена кроз која смо пролазили, и још увек пролазимо. Као аутор бројних књига, научних студија и човек са богатом историјом универзитетског професора поседује методичност и вештину приповедања вредну дивљења. Ја, као необјективни учесник и посматрач сопственог живота, могу само да кажем следеће: његова књига буди и оживљава успомене које су и драге и болне. Ипак, не бих се одрекао ниједне! Хвала вам Никола! Да нема људи као што сте ви историју би писали мржња и незнање. Са вама, мржња и незнање немају шансу!“, рекао је Престолонаследник Александар у свом обраћању.