Укупно приказа странице

Translate

понедељак, 4. март 2013.

СРПКИЊА НАЈБОЉА КУВАРИЦА ДЕЧЈЕ ХРАНЕ У САД








Успех домаћице и самохране мајке Владе Владић у борби против гојазности у Америци. Спремам по старим српским рецептима јела са пуно здравог поврћа, од домаћег теста, млека, меса, воћа

КАДА се пролетос Влада Владић, куварица из Сан Маркоса у Калифорнији, пријавила на Фестивал здраве хране није ни слутила да ће својим рецептом освојити звање мајстора варјаче. Салата од печених бабура из Ваљева и црвене врањанске паприке са другим поврћем, одушевиле је кулинарски жири, који је прогласио најбољом куварицом дечје хране у Америци.

- Један од тројице судија, експерт за кулинарство у САД, је одушевљен мојим јелом рекао да је то "заборављена уметност кухиње". За ралику од америчке брзе хране, ја спремам по старим српским рецептима јела са пуно здравог поврћа, од домаћег теста, млека, меса, воћа. У мојим јелима Американци су препознали властиту прошлост и одушевили се - открива нам своју кулинарску тајну српска куварица Влада Владић.

Са осмехом прича како је Американкама демонстрирала како се ручно развлачи тесто и праве коре за питу или баклаву.

- Забринута за исхрану моје деце у земљи дебељуца и жељна да сачувам кулинарску традицију моје баке и мајке, одлучила сам да се посветим развоју хране за децу. Основала сам компанију "Кукинг енд кидс", која се бави образовањем младих мајки и деце у борби против гојазности у САД. После четири освојене титуле шампиона дечје кухиње, добила сам подршку Међународне организације ЦВИ 2, која ме уврстила у свој програм рада за наредних пет година - прича увек насмејана домаћица.

Влада која је остала без мужа Милорада и живи са својим малишанима Микаелом и Марком, рођена је у Бијељини. Завршила је Медицинску школу у Београду, а Војну школу у Рајловцу код Сарајева. Радила је у Ваздухопловном заводу у Батајници, али се 1989. одселила у САД где је са мужем отворила два ресторана. Када су их продали, преселили су се у Калифорнију 1998. и отворили грађевинску фирму "Владић три стар".

РЕЦЕПТИ УЗ СНИМКЕ ИЗ СРБИЈЕ Влада Владић је у преговорима са Туристичким савезом Србије како би њена фирма и програм "Кување и деца" постали промотери српског туризма на америчком тлу. Нада се да ће приликом емитовања додатних 50 емисија гледаоцима у Америци њена јела бити илустрована мотивима и снимцима из Србије.

- Послове мог супруга у грађевинарству преузела су његова браћа Владо и Милан Владић, а верујем да ће и син Марко бити грађевинар. Ја сам се посветила кулинарству, јер је гојазност младих у САД постала друштвена болест број један, са високом стопом смртности. Као здраву храну понудила сам српска кашаста јела, пре свега качамак, проју и све врсте наших пита. Један од циљева мог рада је да америчкој публици представим истинску вредност наше кухиње, чије рецепте комбинујем са руским, италијанским, азијским јелима. Имам срећу да су Американци препознали мој напор и да ме подржавају - каже Влада Владић.

Њен сајт посећује више хиљада Американаца. Њене телевизијске емисије гледају милиони Американаца. Главни манекени на сајту и дегустатори су њена деца. И њеним малишанима мајчин родни крај, који често посећују је извор породичног надахнућа.

Извор: Интернет новине Сербске
М. ЛОПУШИНА