Укупно приказа странице

Translate

среда, 10. јул 2013.

РАЈНА ДРАГИЋЕВИЋ - ЛЕКЦИЈА ИЗ ЕТИКЕ

Драги моји студенти, поштоване колеге, будући професори*,

На дан када смо прослављали ваше апсолвентско вече, одложен је матурски испит малих матураната јер су се тестови које је требало да попуњавају појавили у јавности. Овај догађај само је једна од бројних манифестација урушености нашег просветног система, као и друштвеног система у свим областима. Долазећи на ваше вече и гледајући вас онако дотеране, насмејане, младе и пуне позитивне енергије, размишљала сам о томе хоћете ли успети да задржите тај оптимизам и када дипломирате и када се суочите с ниским платама, недовољним уважавањем професорске професије, прилично незаинтересованим ученицима, родитељима који су увек на страни своје деце (чак и ако је то на њихову штету), различитим притисцима и омаловажавањем. Mного тога око вас убијаће вам мотивацију.

Ипак, ако мене питате, на листи врхунских занимања налазе се следећа: професор, лекар, адвокат, судија, инжењери, још једном, професор. Ако питате све родитеље овог света чиме би желели да се њихова деца баве, одговориће вам на исти начин.

Разноразни неписмени и полуписмени људи данас себе олако могу назвати некаквим пи-аровима или менаџерима, необразоване водитељке себе зову новинаркама, а фолк-певачице уметницама, да и не говорим о арт директорима, бизнис консултантима, бек-офис администраторима, велнес консултантима, ивент координаторима, копи-принт оператерима, маркетинг консултантима, офис-асистентима, портфолио-менаџерима, продукт дизајнерима. Иза звучних назива занимања најчешће се крију фолиранти који мисле да се углед може стећи преко ноћи, крију се они који нису имали издржај да заврше факултет који су започели, они који мењају занимања и професије као прљаве чарапе. Немојте заборавити да се професором, лекаром или судијом нико не може самопрозвати.

Поносите се својим занимањем које се може стећи само упорним, вредним радом, одрицањем, неспавањем и вишегодишњим самосавладавањем и самоодрицањем. Не дозволите да вам бахати, хвалисави и самоуверени власници разноразних ресторана, фирми, приватних авиона, луксузних станова држе лекције о успеху, јер ви сте професори, а они су само власници квадратних метара!

Покушавају да омаловаже професорско занимање... Имајте на уму то да сте ви чувари достојанства своје професије. Звање професора стиче се са пуно труда, али још више муке треба уложити у знање како носити ту важну титулу. Водите рачуна о начину на који се понашате и када нисте у школи, размишљајте о свом одевању, ставу, односу према колегама, према ученицима и њиховим родитељима. Ако себе срозате у сопственим очима, онда ће вас и околина гледати са омаловажавањем. Будите поносни, самоуверени, будите спремни да учите и да се доживотно усавршавате, јер ви сте професори!

Волите своје ученике. Упознајте их са оним племенитим што носе у себи, а чега често нису свесни. Извуците оно најбоље из њих. Подигните им углед у њиховим сопственим очима. Нипошто им не поклањајте оцене, али им стално омогућавајте да поправе оцене које имају. Препознајте и поштујте њихов труд. Покажите им да могу бити успешни ако раде. Не убијајте им вољу. Професорски ауторитет не стиче се претераном строгошћу и самовољом, већ праведношћу и недвосмисленим договором којег обе стране треба да се придржавају. Хвалите најбоље јер ћете тиме инспирисати и остале да се потруде и понекад буду најбољи. Пружајте шансу многима да понекад буду најбољи. Немојте бити другари са својим ученицима и покушавати да им се на тај начин приближите. Ви треба да постављате правила у својој учионици, да одређујете границе, да држите конце у својим рукама, јер они су ученици, а ви сте професори!

Не заборавите да ћете предавати главни предмет, први у рубрици у Дневнику, и да ћете са својим ученицима проводити више времена од свих осталих професора. Ваш утицај на ученике биће најважнији. Будите свесни те одговорности. Као професори српског језика, ви сте чувари нашег језика и културе. Учите ученике да воле своју земљу. Често се може чути како професори својим најбољим ученицима саветују да што пре оду одавде. Почело је да се подразумева да је најбољи успех у школи сигурна пропусница за одлазак из Србије. Хајде да преокренемо перспективу! Укажите најбољим ученицима на то да треба да остану у Србији јер ће јој, као најбољи, помоћи да се опорави и постане боље место за живот. Не дозволите им да оду и да препусте земљу свакојаком олошу! Зацртајте им као животни задатак да се боре против живог блата у које тонемо. Усадите им осећај за друштвену одговорност и објасните им да ову земљу нико не може очистити осим њих. Ако се потрудите, видећете да ће вас ђаци послушати, јер ви сте професори!

Будите уверени да семе свих економских, политичких, културних, моралних реформи у овој земљи може да проклија само у породици, али и у вашој учионици, и то управо на часовима српског језика и књижевности! Зато се трудите да будете узор својим ученицима. Крените у рат против свих старлета, спонзоруша, певачица, манекенки, тајкуна, бизнисмена и победите их. Ви им морате постати оријентациона тачка, светионик у животу! За тај рат имате 45 минута дневно скоро сваког радног дана, а то није мало. Победићете тако што ћете дати све од себе да садржаје које треба да представите својим ученицима учините занимљивим, узбудљивим, свежим. Успећете у томе само ако много знате, ако волите оно што радите и ако сте посвећени. Ученици то могу да препознају, и то непогрешиво. Не обазирите се на чињеницу да се неке ваше колеге не припремају за часове, да многи ништа не раде, а примају плату, не обазирите се на трулеж око себе и не предајте му се! Нека ваш час буде оаза знања у свеопштој пустињи, светла тачка у мраку, зрно смисла у бесмислу. Ви имате мисију: ако успете да повратите ауторитет школе и знања (а то се не може постићи ниједним законом, већ ентузијазмом професора), падаће као домине све препреке ка бољем животу у Србији. Од часа српског до економских реформи! Од часа српског до борбе против корупције! Од часа српског до космоса!

Ваша моћ је огромна и ваш задатак је од стратешког значаја. У томе је разлика између вас и разноразних менаџера, консултаната, координатора, администратора, оператера, богатих власника локала и осталих експерата за продавање магле. У њиховим рукама су пројекти, локали, авиони и камиони, а у вашим рукама је будућност ове земље. Никада немојте заборавити: ви сте професори!

*Проф. др Рајна Драгићевић одржала је овај говор 19. јуна 2013. године на апсолвентској вечери својим студентима
Izvor: Politika online

Izvor: Politika online

ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР ЧЕСТИТАО РАМАЗАН ИСЛАМСКОЈ ЗАЈЕДНИЦИ


Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II
_______________________________________________

The Office of H.R.H. Crown Prince Alexander II


Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар II честитао је Исламској заједници и верницима почетак светог месеца Рамазана, који почиње данас. „Примите моје срдачне честитке поводом почетка великог празника Рамазана, са жељама да овај свети месец проведете у миру и срећи са својим ближњима. Свети месец Рамазан је време које подсећа на принципе толеранције, правде, напретка и достојанства, на вредности које уједињују све људе, били они муслиманске веросиповести или не”, нагласио је Престолонаследник. Престолонаследник Александар упутио је честитке Муамеру еф. Зукорлићу, главном Муфтији Исламске заједнице Србије, Муфтији Мухамеду еф. Јусуфспахићу, Муфтији србијанском и Имаму београдском, великом Муфтији Адему еф. Зилкићу, реис-ул-улеми исламске заједнице Србије, Мустафи еф. Јусуфспахићу, Имаму нишком, почасном реис-ул-улеми Хаџи-Хамдији еф. Јусуфспахићу, члановима и верницима исламске заједнице у Србији, као и Едхему еф. Чамџићу, Муфтији бањалучком.





Crown Prince Alexander conveys congratulations to the Islamic Community for Ramadan

His Royal Highness Crown Prince Alexander II extended his congratulations to the Islamic community and the faithful on the advent of the holy month of Ramadan. “Please accept my heartfelt congratulations on the advent of the holy month of Ramadan. I send my wishes for you to spend Ramadan in peace and happiness with your loved ones. Ramadan is a time that reminds us of tolerance, justice, progress and dignity, all those values that unite all the people, Muslims and non-Muslims alike” emphasized the Crown Prince. The Crown Prince conveyed his congratulations to Muamer ef. Zukorlic, Chief Mufti of the Islamic Community in Serbia, Mufti Muhamed ef. Jusufspahic, Mufti of Serbia and Imam of Belgrade, Grand Mufti Adem ef. Zilkic, reis-ul-ulema of Serbia, Mr. Mustafa ef. Jusufspahic, the Imam of Nis, Reis-ul-ulema emeritus Hadzi-Hamdija ef. Jusufspahic, as well as to the members of the Islamic community and the faithful in Serbia and Edhem ef. Camdzic, Mufti of Banja Luka.

Kraljevski  Dvor
Beograd 11040, Srbija                                   
Tel:  +381 11 306 4000
Fax: +381 11 306 4040
Posetite www.dvor.rs

 Public Relations
The Royal Palace
Belgrade 11040,Serbia
Tel: +381 11 306 4000
Fax:+381 11 306 4040
Please visit: www.royal.rs

СЕЋАЊЕ НА ГЕНИЈА: 157 . ГОДИШЊИЦА РОЂЕЊА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ

БЕОГРАД - Дан науке у Србији и 157 година од рођења Николе Тесле, једног од највећих умова 20. века, биће обележен данас отварањем дечјег научног кампа Центра за промоцију науке у Виминацијуму код Костолца, а у Новом Саду ће бити одржана дебата о новом брендирању Србије.
Генијални иноватор и потпуни усамљеник, Тесла је умро у јеку Другог светског рата у Њујорку, 7. јануара 1943.Урна с његовим пепелом чува се у Музеју Николе Тесле у Београду
Музеј Николе Тесле из Београда гостоваће изложбом "Дипломе Николе Тесле" у земунској "Миленијумској кули" на Гардошу, а у Холу науке у Квинсу, САД, музеј се делом своје поставке представља на изложби "Теслин чаробни свет електрицитета".
У граду Филаделфији у америчкој држави Пенсилванија, који је пре неколико година прогласио Теслин рођендан за званични градски празник, сутра ће бити одржана научна конференција.
У Калифорнији је недавно покренут пројекат са циљем да се прикупе средства којим би се направила и поставила Теслина статута у Силиконској долини.
Такође у САД режисер Мајкл Ентон припрема филм о Тесли под називом "Луди научник". Овај филм треба да стане на крај мистерији званој Тесла. Ентону је, како је изјавио, изузетно стало да филм буде што веродостојнији па ће, поред тога што је за улогу Тесле у филму изабран српски глумац рођен у Немачкој, Бранко Томовић, део филма бити сниман и у Србији.
"Тесла је био Србин. Са својом породицом је причао српски и ја верујем да би он желео да његов језик буде тачно представљен у овом филму. За мене никад није било сумње да тако треба да буде", наводи режисер.
Код манастира Шишатовац на Фрушкој гори у току је градња копије родне куће и цркве породице највећег српског научника, етно-музеј, лабораторија и копија чувеног Теслиног торња.
У манастирској библиотеци, коју су спалиле усташе у време НДХ у Другом светском рату, уз остало су чувана и писма која је шишатовачком монаху Петронију Трбојевићу, годинама из Њујорка слао његов сестрић Никола Тесла.
Тесла, несумњиво један од највећих умова у историји, својим изумима у много чему је поставио правац научно-техничког развоја у 20. веку. Рођен је 10. јула 1856. у Смиљану, у Лици, тада Војна граница (Војна крајина) у склопу Аустрије, данас Република Хрватска.

Рођен је у породици Милутина Тесле, свештеника Српске цркве (тада Карловачка митрополија). Његова мајка, Георгина, Ђука рођена је у породици проте Николе Мандића и Софије, рођене Будисављевић, такође из личке свештеничке породице.
Његов отац Милутин је у време школовања у аустријској војној школи показао склоност ка филозофији и умном животу, па је напустио ту школу и завршио богословију у Плашком, службовао је најпре у Штикади код Грачаца, а затим у Сењу и потом у Смиљану код Госпића, где је Никола рођен.
Милутин је био дописник неколико београдских и новосадских листова из Лике, писао је под псеудонимом "Родољуб Правичић".
Николина мајка Ђука је била сеоска жена бистре памети и спретних прстију, иако неписмена знала је цео "Горски вијенац" напамет. У сећањима Тесла каже: "Моја мати потиче из веома старе породице у крају у коме су живели, у којој је било више генерација проналазача.
Никола Тесла је започео школовање у родном Смиљану, наставио у Госпићу, Раковцу код Карловца, студирао је у Грацу и Прагу, али студије никада није привео крају. Пре 1884. године, када је отишао у САД, радио је у Марибору, Пешти, Стразбуру и Паризу.
Европу је напустио у нади да ће му у Њујорку, тада чувени проналазач и индустријалац Томас Алва Едисон, за чију фирму је радио још у Паризу, помоћи да реализује своје техничке иновације.
Он је 1885. у Њујорку основао властиту компанију "Тесла" када је и започео израду првих модела предвиђених за коришћење наизменичне струје - иновација која је преобразила свет. Едисон је, иначе, био велики противник Теслиног изума. Пронашао је обртно магнетно поље, индукциони мотор, генератор и трансформатор, феномен електромагнетне резонанце и патентирао више изума на којима се заснива савремена електротехника.

У Европу из САД Тесла је одлазио у два наврата, 1889. и 1892. године и оба пута боравио у родној Лици. Априла 1892. стигао је у Госпић, где је тада живела његова тешко оболела мајка, која је у његовом присуству и умрла, 16. априла. Месец и по дана потом, на позив делегације општине града Београда и Инжењерског удружења, допутовао је у кратку посету Београду.
Генијални иноватор и потпуни усамљеник, Тесла је умро у јеку Другог светског рата у Њујорку, 7. јануара 1943. године. Урна с његовим пепелом пренета је доцније у Београд и чува се у Музеју Николе Тесле у Београду.
Теслина заоставштина стигла је у Београд 1951, на основу одлуке америчких судских власти, пошто је за јединог Теслиног наследника проглашен његов нећак Сава Косановић.Архивска грађа из Теслине заоставштине је 2003. уписана у регистар УНЕСКО-а "Памћење света".
Поводом стогодишњице његовог рођења, 1956. јединица за мерење високог напона добила је Теслино име, којим је названа и јединица јачине магнетног поља.Међународни аеродром у Београду носи име Никола Тесла. Његовим именом названи су Електротехнички институт у Београду који је основан 1936, средња техничка школа, библиотека Универзитета у Нишу, две термоелектране у Србији...
Споменици Тесли су постављени испред зграде техничких факултета и на аеродрому у Београду.
Њега све чешће својатају и Хрвати. Тако је крајем јуна ове године, на прослави поводом уласка Хрватске у ЕУ на тргу у Загребу постављен Теслин трансформатор а тај изум је представљен као изузетно хрватско стваралаштво.
Премијер Зоран Милановић је, поздрављајући грађане и око 170 високих званица из иностранства, пожелео тада да "хрватска посебност буде препозната у европској разноликости" и као примере те посебности навео имена најпознатијих Хрвата икад, на првом месту наводећи Николу Теслу (на тој листи се нашао и добитник Нобелове награде за књижевност Иво Андрић).
Изложба "Теслин чудесни свет електрицитета" у Њујорку
Изложба Музеја Николе Тесле - "Теслин чудесни свет електрицитета" биће отворена данас у њујоршком Холу науке у Квинсу, најавио је музеј.
Изложба ће бити отворена на дан рођења Николе Тесле, а реализује се у сарадњи са њујоршким музејом и уз подршку Скупштине града Београда и Генералног конзулата Републике Србије у Њујорку.
После више од 100 изложбених поставки, одржаних у последњих неколико година у преко 20 земаља на четири континента, ова изложба први пут гостује у Њујорку, граду у коме је велики научник, инжењер и проналазач провео готово шест деценија и остварио сва своја открића и изуме који су променили технолошку слику 20. века.
На изложби, поводом 70 година од Теслине смрти, биће приказани најзначајнији детаљи из живота генијалног српско-америчког научника, бројни интерактивни модели његових најважнијих изума који представљају основу друге индустријске револуције, као и низ проналазака којима је начинио пионирске кораке у домену радија, високофреквентних струја, даљинског управљања и бежичних комуникација, без којих се свакодневица на почетку 21. века не може замислити.
На свечаном отварању говориће генерални конзул Републике Србије у Њујорку Мирјана Живковић, директор Музеја Николе Тесле Владимир Јеленковић и председник и извршни директор Хола науке др Маргарет Хани, а посебан говор о Тесли одржаће принц Александар ИИ Карађорђевић.
О делу и богатом наслеђу великог научника говориће представници "Теслине научне фондације" из Филаделфије - председник Никола Лончар и извршни директор Марина Швабић, затим председник "Теслиног меморијалног друштва" из Њујорка др Љубо Вујовић и председница "Теслиног научног центра на Ворденклифу" Џејн Алкорн, чија је организација недавно успела да откупи Теслину последњу сачувану лабораторију на Лонг Ајленду и започне пројекат њене обнове.
Хол науке (НYСЦИ) у њујоршком Квинсу, основан 1964. године, временом је прерастао у музеј препознатљив по интерактивном и креативном приступу најновијим сазнањима из домена различитих научних дисциплина, који годишње обиђе више од пола милиона посетилаца.Изложба "Теслин чудесни свет електрицитета" биће отворена до 20. октобра.
Извор: Курир 
Autor: Agencija TANJUG

НИКОЛА ТЕСЛА И Њ.К.В. ПЕТАР II КАРАЂОРЂЕВИЋ




"Акција, чак и малих бића доводи до промена у целом свету."
"Онога дана када наука почне проучавати нефизикалне / духовне / појаве, у десет година напредоваће више него у ранијим вековима своје историје."
Верује се да су у историји човечанства живела само два истинска генија, један је Леонардо да Винчи, а други Никола Тесла.
"Прометеј двадесетог века", славни српски научник и проналазач Никола Тесла, један од највећих умова у историји човечанства, рођен је у личком селу Смиљану код Госпића 1856. године у ноћи између 09 и 10. јула, када су муње парале небо, а бабица која га је порађала изјавила је да ће он бити дете светлости. Отац Николе Тесле Милутин био је свештеник Српске православне црква, а мајка Георгина изузено талентована жена. Теслини родитељи су осим њега имали сина Данета и кћерке Ангелину, Милку и Марицу.
Основну школу започео је у Смиљану а завршио у Госпићу. Вишу гимназију завршио је у Рековцу крај Карловца. Касније се школовао у Чешкој, радио у Будимпешти, Паризу, Прагу, Стразбуру и у САД. У Будимпешту је био заљубљен. Баш ту му се родила генијална идеја о обрнутом магнетном пољу. "Једне вечери у Будимпешти, посматрао сам са својим пријатељем Сигетијем залазак сунца. Хиљаду ствари окретало се пламтећи, хиљадама боја. Сетио сам се Фауста и рецитовао стихове из њега. И тада као у магли, видео сам како се окреће Магнетно поље и ради индукцијски мотор. Видео сам их у Сунцу."
У Америку је досао 1884. године, где остаје до своје смрти. Те године новинари су коментарисали његову појаву речима: "Рођен је на Венери, и стигао је на земљу или на свемирском броду или на крилима голуба." Грађанин света, космополита, полиглота и изнад свега образован човек означио је почетак глобалне електрфикације планете. Оставио је за собом око 700 проналазака у разним областима науке, технике и медицине / Електрицитет, наизменичну струју, радио, радар, рентгенске зраке, бежични пренос енергије, електричну подморницу, турбину без лопатица, генератор озона.../. Многи Теслини изуми за нас су још и данас права научна фантастика. Захваљујући њему осветљени су наши домови, села и градови. Створио је моторе и високонапонске трансформаторе на којима почива цели индустријски свет.
Међународна комисија поводом стогодишњице рођења Тесле, назвала је његовим именом јединицу магнетне индукције Тесла ( Т ), а енциклопедија Британика сврстала га је међу десет најважнијих људи у светској историји. За живота добио је петнаест почасних доктората најпознатијих светских Универзитета.
Умро је 07. јануара 1943. године у хотелу "Њујоркер" на 33 спрату у соби 3327 у којој је живео задњих година. Његови посмртни остаци су кремирани, а урна са пепелом је пренесена у Београд 1957. године, и налази се у Музеју Николе Тесле. Осам америчких држава прогласиле су дан Теслиног рођења за држави празник. Код нас се данашњи дан слави као Дан науке.
Шта нам поручује Тесла?
Будимо свесни себе и свог постојања. Будимо истрајни у свему. Учимо визуелизирати све оно што нас радује ако тиме нисмо наудили другим људима. Универзум је жив у свим својим манифестацијама; од камена до човека.


NYC Nikola Tesla Exhibit Opens Tomorrow, In Time For His 157th Birthday
A new exhibit dedicated to the work of Nikola Tesla opens tomorrow at the New York Hall of Science in Queens. Called Tesla’s Wonderful World of Electricity, this homage to the late inventor was assembled with help from the Nikola Tesla Museum in Belgrade, Serbia. Why tomorrow? Because July 10th is Tesla's birthday, and is also deemed "Nikola Tesla Day" by the Nikola Tesla Memorial Society.
Sadly, I'm way over here in California, so I won't be able to check it out. But if you're in the New York area, it looks like it could be a fascinating exhibit. It includes photographs, models of some of Tesla's laboratories, and working models of some inventions.
The press release includes a description of the models that are included:
Among the items represented are induction motors with egg-shaped and disc-shaped rotors, a Tesla coil, Tesla’s pump with computer-animated working principles, a model of the Adams’ power station on the Niagara River, a model of Tesla’s laboratory in Colorado Springs, and a model of Tesla’s airplane with vertical takeoff and landing capability.
The exhibit is open until October 20, 2013 and is free when you pay for admission to the museum, which will set you back $11 per adult and $8 per child, student or senior.
There's no word if Tesla's model for a perfect society—free of those deemed unfit to breed and overweight people—might be included. Presumably, you'll find out at the door.
Paleofuture.