Укупно приказа странице

Translate

недеља, 3. фебруар 2013.

СРБИЈА ХОЋЕ КРАЉА:




У цркви Светог Андреја Првозваног, пред земним остацима краља Петра II, служена је литургија, причест и молебан у његову славу за напредак и спас Срба
У цркви Светог Андреја Првозваног на краљевском Двору, пред земним остацима краља Петра II од Југославије, служена је литургија, причест и молебан у славу краља за напредак и спас Срба, а у организацији удружења “Краљевина Србија“, која је под патронатом Њ. К. В. престолонаследника Александра II.
Капела Светог Андреја била је премала да прими све заинтересоване грађане, који су похрлили на Двор да се поклоне пред земним остацима краља Петра II и да љубљењем крста и стављањем руке на његов ковчег одају, како кажу, свом омиљеном монарху последњу почаст.
Литургију је служило више свештеника и ђакона, а многи заинтересовани људи нису могли да уђу у капелу, па су читаву церемонију испратили испред улаза.
Петар Други Карађорђевић је најстарији син краља ујединитеља Александра I Карађорђевића и принцезе Марије Румунске, а титулу краља добио је устоличењем након убиства његовог оца у Марсеју 1934. године иако је био малолетан. Званично, на власт у тадашњој Краљевини Југославији дошао је након протеста 27. марта 1941. године.
Земни остаци последњег српског краља Петра, после 72 године, враћени су у отаџбину, уз све високе почасти и присуство патријарха Иринеја, премијера Ивице Дачића и саветника председника Србије Оливера Антића.
Посмртни остаци краља Петра Другог Карађорђевића од Југославије пренесени су на Двор у Београду, где ће бити изложени до средине маја, када се очекује полагање земних остатака у Опленцу!
Удружење “Краљевина Србија” још једном позива све грађане Србије да одвоје мало времена, посете Двор и одају очаст краљу Петру II