Укупно приказа странице

Translate

недеља, 20. новембар 2016.

KONZERVATIVCI - Зашто подржавамо народну иницијативу за промену Устава Републике Србије у Устав Краљевине Србије



Удружење Краљевина Србија је покренуло народну иницијативу за промену Устава Републике Србије у Устав Краљевине Србије. У овом тексту укратко ћемо образложити зашто пружамо подршку овој иницијативи.

Најпре, то би био први корак ка изградњи бољих институција у Србији. Увођење монархије би симболично означио дисконтинуитет са комунистичким наслеђем и искорак ка новим вредностима, без којих нема стабилних институција и политичког система. Монарх као надполитичка личност би био симбол јединства свих грађана Србије. Краљевска породица би захваљујући својим односима са другим угледним породицама из Европе и света градила имиџ Србије и доприносила угледу наше земље у свету сходно својим церемонијално-протоколарним дужностима које би имали. Са друге стране ово би створило стабилнију политичку ситуацију у Србији, будући да не би било председничких избора, око којих се троше велики ресурси за позицију коју карактеришу мале и махом церемонијалне надлежности.

Увођење монархије не би био јединствени акт, већ би се ова новина реализовала уз још неке измене политичког система Србије. Скупштина Србије би постала дводомно народно представништво. Посланици доњег дома, којих би било 120 би се бирали по постојећем пропорционалном изборном систему. Горњи дом или Сенат би чинило 60-65 сенатора који би се бирали по већинском изборном систему, где би цела Србија била подељена у више изборних јединица. Овим изменама би била укинута институција председника, будући да би Сенат преузео садашње председничке надлежности.

Још увек нисмо имали прилику да Престолонаследника Александра II Карађорђевића упознамо са овим предлогом. Али смо чврсто уверени да би он прихватио и подржао наш предлог Уставне парламентарне монархије у којој би као монарх, добио церемонијалну улогу. Ово би му дало нову енергију и више елана да са својом породицом настави да ради за добробит свих грађана Србије, као што је то несебично радио свих ових година.

Овим изменама би смо ојачали парламентаризам и демократију у Србији. Квалитетнији људи са више етичких назора би одлучивали о нама и нашој политичкој судбини. Слажемо се и онима који мисле да истинске децентрализације у Србији неће бити без озбиљног преуређења парламента и начина избора људи који представљају грађане Србије. Са предлогом који нудимо постигли би бољу територијалну заступљеност становништва у парламенту што до сада није био случај.

Дводомни парламентарни система би био гарант наше привржености владавини права. Наводимо само неке његове главне предности: јачање контролне функције парламента, ограничавање моћи извршне власти и бољи систем одговорности владе, проширење основе представљања интереса, могућност ефикасније контроле доношења закона, могућност уставне заштите продужењем јавне расправе и одлагањем доношења спорних закона, значајна уштеда у буџету. Дводомни систем јамчи да ће се законски предлози разматрати пажљиво и свестрано. Горњи дом увек може да исправи или поправи евентуалне грешке доњег дома. У исто време је и најбоље средство за сузбијање злоупотреба парламентарне већине.


То би био темељ нашег будућег развоја. На таквом темељу покренули би свеобухватне реформе и у свим другим сегментима нашег друштва.

http://konzervativcirs.blogspot.rs/2016/11/zasto-podrzavamo-narodnu-inicijativu-za.html?spref=tw