Укупно приказа странице

Translate

петак, 10. мај 2013.

СРБИ ЖЕЛЕ МОНАРХИЈУ

Београд - Према резултатима истраживања Агенције  Intelligence  из Београда, 39,7 посто грађана Србије сматра да је обнова парламентарне монархије добра идеја, изричито против је 32,3 одсто, док 27,4 посто нема став о томе.

Ова компанија за тржишна истраживања јуче је у београдском Медија центру представила прво истраживање на тему обнове монархије и репутације актуелног старешине Краљевског дома Карађорђевић принца Александра. Миљан Премовић, извршни директор Интелигенса, објаснио је да је истраживање спроведено између 11. и 16. априла ове године. Испитано је укупно 1.615 испитаника у 16 места у Србији без Косова и Метохије. Премовић каже да је „истраживање четвороструко стратификовано - по регионима, полу, старости и урбано-руралним срединама и да носи интервал поверења до 95 одсто, што га чини довољно добрим и за научне публикације“.
- Главни инспиратор овог истраживања заправо је водећи светски стручњак за брендирање нације Сајмон Алконт, који сматра да је Србија једна од земаља у којој је највећа вероватноћа да се обнови монархија. Зато смо одлучили да јавности пружимо увид у једну од неистражених друштвених тема и покажемо расположење према обнови монархије. Питање личи на евентуално референдумско изјашњавање: да ли Србија треба да буде парламентарна монархија. Узорак у потпуности одражава социодемографску структуру Србије, без КиМ, према попису из 2011. - каже Премовић.
Према његовим речима, истраживања су показала да су „за“ парламентарну монархију углавном мушкарци са средњим образовањем или без запослења из урбаних средина, док су против високообразовани и пензионери и то пре свега у Београду. За разлику од престонице, где је највише противника обнове монархије - 45,8 одсто, већина у Војводини и у централној Србији - са по 40,9 посто је за повратак парламентарне монархије.
- Престолонаследник Александар Карађорђевић је апсолутно препознатљив у јавности. За њега је чуло 94,2 одсто пунолетних грађана, али 42,2 посто нема јасно мишљење о њему. Као најпозитивније код њега грађани оцењују хуманитарни рад 37,5 и стипендирање студената и ђака 13,7 одсто, док му 43,5 посто грађана највише замера недовољно познавање српског језика - рекао је Премовић.
У агенцији истичу да се током анкете водило рачина да се избегну медијски утицају на резултате овог истраживања. Историчар и члан Крунског савета Чедомир Антић изјавио је за Данас да је „ово први пут за 23 године колико Србија има другу републику и током којих су донета два устава да се питање обнове монархије поставља на овај начин“.
- Наравно да би, у евентуалној референдумској кампањи, поготово ако би власт била против тога, резултат био неповољнији. Међутим, овај резултат не показује снагу монархистичког покрета, нити престолонаследникову харизму, него да је република у кризи. За председника Републике 1990. гласало је близу пет милиона грађана, а прошле године скоро упола мање. То је знак да људи председника виде као краља који није обавезан уставом и који кад победи, победи и његова странка, без обзира да ли је добила већину или не. Вероватно да сви који би желели да стабилизују Србију виде да је потребан човек који симболизује државу, краљује а не влада, како би читава наша политика могла да се сведе на изборну и парламентарну борбу, рад премијера и његову опозицију - каже Антић.
ИЗВОР: Данас
АУТОР: Ј. ТАСИЋ



Резултати истраживања о обнови монархије у Србији
Извор: Напредни клуб

Компанија која се бави истраживањем тржишта, испитивањем понашања потрошача и јавног мњења Intelligence д.о.о. из Београда је објавила данас 9. маја 2013. године резултате истраживања о обнови монархије у Србији и репутацији ЊКВ Александра II Карађорђевића. Испитивање је спроведено на узорку од 1615 испитаника, четвороструко је стратификовано, а испитивани су грађани у 16 места широм Србије.





Извор: Напредни клуб


Нема коментара:

Постави коментар