Укупно приказа странице

Translate

недеља, 16. август 2015.

Годишњица смрти краља Петра I Карађорђевића






У цркви Светог Ђорђа на Опленцу код Тополе данас ће бити одржана државна комеморативна церемонија поводом 94. годишњице смрти краља Петра Првог Ослободиоца, најављено је из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
Делегацију Србије предводиће државни секретар у том министарству Драган Поповић. Уз државне и војне почасти, крај владаревог саркофага венце ће положити и представници Министарства одбране и Војске Србије, општине Топола, као и удружења грађана која негују традиције ослободилачких ратова Србије.

Организатор државне комеморативне свечаности је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Владе Републике Србије, наведено је у саопштењу Министарства.

Годишњица смрти краља Петра Првог Карађорђевића биће обележена и у његовој кући, сада установи културе градске Општине Савски венац, пригодним програмима који ће трајати од сутра до уторка, 18. августа.

Данас ће бити постављена реплике његове војне униформе, а годишњица краљеве смрти биће обележена и отварањем изложбе "Реминисценције једног краља" и представљањем пројекције филма "Опленачка трилогија".

Реплика униформе биће део сталне поставке, а настала је као резултат пројекта "Реконструкција униформе краља Петра Првог Карађорђевића", односно вишемесечног рада истоимене креативне радионице коју је са ученицима Средње школе за дизајн водио сликар-костимограф Борис Чакширан.

Тај пројекат је подржао Секретаријат за културу Града Београда.

На представљању експоната у кући краља Петра И Карађорђевића,, публику ће поздравити заменик председника ГО Савски венац Владимир Новаковић, а изложбу ће отворити костимограф-сценски дизајнер Маја Мирковић.

У склопу програма обележавања годишњице краљеве смрти сутра ће бити отворена изложба "Реминисценције једног краља", чији је аутор академски сликар Никола Пршендић.

На изложби ће бити представљено дело "Реминисценције једног краља", које представља алегорију о животу краља Петра.

Изложбу ће отворити историчар и управник задужбине краља Петра Првог на Опленцу Драган Рељић и начелник Општинске управе ГО Савски венац Бранислав Пејчић.

Изложба ће бити отворена до 31. августа.

Такође, у оквиру обележавања годишњице краљеве смрти у уторак, 18. августа, биће одржана пројекција филма "Опленачка трилогија", редитеља Милана Кнежевића.



Нема коментара:

Постави коментар