Укупно приказа странице

Translate

word clok

word clok

среда, 01. јул 2009.

Зашто Монархија


У монархији имате шефа државе, односно монарха, који није политичка личност, већ лидер који је изнад и изван политике и политичког деловања. Сматрам да је то одлично решење јер доприноси стабилности земље у најширем смислу.


Случај Шпаније може бити одличан пример, она је излазила из периода Франкове диктатуре, била у тешкој и безизлазној ситуацији као и Србија и на периферији Европе, тој земљи је као и данас Србији био потребан прелазни период изласка из најтежег периода у историји. Шпанија је веома мудро за то искористила институцију монархије и показало се веома успешно.

Србија би обновом уставне парламентарне монархије и једним трезвеним приступом најутицајнијих политичара и интелектуалаца успела да заврши и то на најбезболнији начин период транзиције а највећи допринос и улогу у томе имала би монархија јер би деловала умирујуће на све политичке чиниоце, као и на још увек узавреле страсти..а које би тако неконтролисане могле бити веома опасне и контрапродуктивне и убрзано удаљавале од циља коме тежимо а то успостављање једне стабилне демократске и просперитетне земље, а штета би била ненадохнадива.

Постоји мишљење да ће све Европске монархије као институције бити једне од најуспешнијих и најстабилнијих земаља у 21 веку, разлог лежи у томе што је Монархија непресушни извор стабилности, националног идентитета као и историјског континуитета, то обезбеђује стабилност у свим сегментима друштва, имате социал-демократе у Шветској, социалисте у Британији и Холандији, које подржавају монархију, зашто то чине. Монархија им даје један веома снажан осећај националног идентитета као и историји и будућности земље.

Што се тиче Србије монархија је њен вишевековмни идентитет, а народу генетски код. Зашто и Србија не би могла као Шпанија да израсте у једну веома просперитетну земљу, да ли се ми то плашимо успеха и бољег живота, или су интереси појединаца и партија испред националних. Сматрм да је управо монархија наш национални интерес, вратићемо се свом идентитету и правом путу.

Ако нам је икада у историји била потребна слога и јединство то је управо данас и она ће одредити нашу будућност, управо МОНАРХИЈА је везивни састојак који ће мобилисати и држати на окупу све чиниоце који ће допринети изласку земље из дубоке економске и моралне кризе.


ЖИВЕЛА КРАЉЕВИНА СРБИЈА – С ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ


Београд, 28.06.2009. Драгиша Јоцић

Нема коментара:

Постави коментар