Укупно приказа странице

Translate

word clok

word clok

уторак, 01. јануар 2013.

УЈЕДИЊЕНО КРАЉЕВСТВО ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ И ИРСКЕГеографија
Континент     Европа
Престоница   Лондон
Површина      315,093 km km²
Становништво          16,345,646
Друштво
Званични језици       енглески, шкотски, шкотски гелски, велшки, ирски
Религија         Протестантизам, Католицизам
Валута            Британска фунта
Законодавна власт    Парламент
Владавина
Облик владавине      Парламентарна и уставна монархија
Титула владара          Краљ Велике Британије и Ирске
Историјско доба        Нови век
Оснивање      1801.
Престанак      1922.

Уједињено Краљевство Велике Британије и Ирске (енгл. United Kingdom of Great Britain and Ireland) је било званично име Уједињеног Краљевства између 1801. и 1927. Већи део Ирске се одвојио и основао Слободну Ирску Државу. Закон о краљевским и парламентарним титулама из 1927. је изменио назив Парламента Уједињеног Краљевства како би тачније одражавао промене у границама државе и тај закон се сматра тренутком када је промењено и име држави.

Уједињено Краљевство Велике Британије и Ирске је настало 1. јануара 1801. по одредбама Закона о унији из 1800. којим су независна краљевства Велике Британије и Ирске уједињена. Краљевство Велике Британије је настало 1707. године уједињењем некадашњих посебних краљевстава Енглеске и Шкотске.

Данашње Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске је наследник Уједињеног Краљевства Велике Британије и Ирске, са истим уставним и парламентарним системима, али азузима само део претходне територије. Јужни део Ирске који се одвојио од уније данас представља Републику Ирску. Он обухвата исту територију као бивша Слободна Ирска Држава, али је усвојио нови устав 1937. године.

Нема коментара:

Постави коментар