Укупно приказа странице

Translate

уторак, 14. мај 2013.

ЗЕМНИ ОСТАЦИ Њ.К.В. КРАЉЕВИЋА АНДРЕЈА БИЋЕ ВРАЋЕНИ У СРБИЈУ


Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II
_______________________________________________

The Office of H.R.H. Crown Prince Alexander II


Београд, 14. мај 2013. – Њихова Краљевска Височанства Принц Димитрије, Принцеза Лавинија - Марија и Принцеза Татјана - Марија од Србије са великом радошћу најављују повратак земних остатака свог вољеног оца Њ.К.В. Краљевића Андреја, најмлађег сина Њ.В. Краља Александра И и млађег брата Њ.В. Краља Петра ИИ, у Србију по одобрењу Окружног суда Греј Лејка у Илиносу у Сједињеним Америчким Државама који ће бити пренесени у Краљевску капелу Св. Андреја Првозваног на Дедињу у Београду у среду 15. маја.
У среду 15.маја на аеродрому „Никола Тесла” у Београду - Земне остатке Њ.К.В. Краљевића Андреја дочекаће његова деца Њ.К.В. Принц Димитрије и Принцеза Лавинија са својим сином Луком Причардом Левијем, Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина, Принцеза Јелисавета, професор Оливер Антић специјални саветник Председника Србије и Његово Пресовештенство викарни Епископ хвостански Г. Атанасије по благослову Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја.
 Његова Светост Патријарх српски Г.Иринеј служиће помен у 15.00 часова за Њ.К.В. Краљевића Андреја у Краљевској капели Св. Андреја Првозваног на Дедињу у коју су претходно похрањени земни остаци његовог брата блаженопочившег Њ.В. Краља Петра ИИ, његове снаје Њ.В. Краљице Александре и његове мајке Њ.В. Краљице Марије.
Пријем за државне званичнике, чланове Крунског Савета и верске великодостојнике биће уприличен након црквене службе.
Њ.К.В. Принц Димитирије, Принцеза Лавинија и Принцеза Татјана Марија од Србије нагласили су: „Ово је посебан, истински емотиван и значајан догађај, не само за нас, децу Краљевића Андреја и Краљевску породицу већ и за српску нацију и Србе у расејању. Повратком нашег оца исправиће се историјска неправда. Нашем вољеном оцу није било дозвољено да се врати за живота у домовину за којом је чезнуо. Коначно је дошло време да се у вечном миру придружи својој породици и прецима 26. маја у Краљевском маузолеју на Опленцу.
Посебно смо захвални нашем брату од стрица Њ.К.В. Престолонаследнику Александру без кога ово не би било могуће. Искрени смо у уверењу да само уједињењем свих предака од Карађорђа до данашњих генерација у њиховом светом вечном конаку у Краљевском маузолеју на Опленцу, што је завештање Њ.В. Краља Петра И Ујединитеља, могу да буду зацељени ожиљци болне прошлости. Наша вољена земља може самоувереним кораком и мирног срца да крене напред ка бољој будућности након Државне сахране 26. маја вођена сентиментом истине, радости и помирења од историјске важности - живела Србија!”
Државна сахрана у цркви Св. Ђорђа Краљевском маузолеју на Опленцу коју ће служити Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј биће 26. маја 2013. године.
Напомена: Пренос посмртних остатака Њ.К.В. Краљевића Андреја са гробља Нова Грачаница у Илиноису у Србију у складу је правним процедурама и административним правилима државе Илиноис у Сједињеним Америчким Државама, извршено по жељи и сагласности деце Њ.К.В. Краљевића Андреја, Принцезе Лавиније и Татјане Марије након консултација са осталим потомцима Њ.К.В. Краљевића Андреја.


БИОГРАФИЈА Њ.К.В. Краљевића Андреја

Њ.К.В. Краљевић Андреј рођен је 26. јуна 1929 у Словенији на Бледу а преминуо је 7. маја 1990. у Ирвину у Калифорнији. Принц Андреј био је најмлађи син Њ.В. Краља Александра И и Краљице Марије и млађи брат Њ.В. Краља Петра ИИ.
Након прогонства Краљевске породице 1941, Краљевић Андреј је дипломирао математику на Клер колеџу на Кембриџу и изградио успешну каријеру брокера за осигурања.
 Краљевић Андреј оженио се Њ.К.В. Принцезом Кристином од Хеса, кћерком Принца Кристофа од Хеса и Принцезе Софије оф Грчке и Данске у коме су рођени Принцеза Татјана и Принц Кристофер (1960-1994).
 Краљевић Андреј се оженио други пут Њ.К.В. Принцезом Киром од Леинингена кћерком Принца Карла од Леинингена и Велике Војвоткиње Марије Кириловне од Русије. Заједно су добили кћерку Лавинију Марију и два сина, Принчеве Владимира и Димитрија.
Краљевић Андреј оженио се и трећи пут Милицом Анђелковић, принцезом Евом Маријом.


Kraljevski Dvor
Beograd 11040, Srbija
Tel:  +381 11 306 4000
Fax: +381 11 306 4040
Posetite www.dvor.rs

 Public Relations
The Royal Palace
Belgrade 11040,Serbia
Tel: +381 11 306 4000
Fax:+381 11 306 4040
Please visit: www.royal.rs


Нема коментара:

Постави коментар