Укупно приказа странице

Translate

word clok

word clok

петак, 03. април 2015.

Круна је у генима Европе

МАДРИДСКИ РАЗГОВОРИ

Хуан Луна, један од директора музеја Прадо, види у монархијама спас за Европу и њено јединство

Од нашег специјалног извештача

Мадрид – Све професије су изгубиле углед, а новинари и судије су два занимања у које данашњи становници Иберијског полуострва најмање верују. Диктат тржишта и дефицит демократије разлупали су многе институције, али шпанска монархија је у целом овом вихору одлично прошла. Цунами је само окрзнуо двор, а млади краљ Фелипе Шести и бивша телевизијска новинарка краљица Летисија уживају у овим турбулентним временима неуобичајено уважавање.

Када сам са усхићењем кренула на састанак са академиком Хуаном Луном, шефом одељења за уметност 18. века у Праду, нисам очекивала да ће овај професор и филозоф тако оштро критиковати музеј у коме је смештена једна од најзначајнијих колекција европске уметности од 12. до 19. века, у коме се посетилац може сатима дивити платнима Гоје, Дијега Веласкеза, Ел Грека, Тицијана... А још мање ми је било на памети да би овај експерт за Гоју и Веласкеза могао са толико убеђења да говори о одлучујућој улози монархија за будућност Европе.

Тек што су стигли у Париз, у прву званичну државну посету откако су сели на престо, краљ Фелипе Шести и краљица Летисија одлучили су да прекину путовање и врате се у Мадрид због вести о паду авиона „Џерманвингса” и погибији десетина шпанских држављана. Требало је да краљевски пар буде и на отварању велике изложбене поставке Веласкеза у Паризу, али због несреће ова уметничка фешта прошла је без присуства њихових височанстава.

Професор Хуан Луна познаје Фелипеа и Летисију одавно.

„Озбиљни су, уравнотежени, њихов значај за Шпанију је огроман, сигуран сам да ће Фелипе Шести одиграти велику улогу и за јединство Европе.”

Луна је убеђени монархиста и за то има своје образложење:

„Сваки краљ долази из далеке прошлости, то је једна линија која се не прекида. Краљу његова круна припада самим рођењем. Председника републике бира једна нација или партија. И он ће увек бити пристрастан. Краљ са друге стране мисли на све, на целу земљу. Он је равнотежа, центар, а то је важно и за културу и за напредак целе нације”, каже професор Луна.

Шпански академик очекује да „Фелипе Шести буде велики европски краљ”. Наследник је шпанског краља Хуана Карлоса и грчко-данске принцезе. „Њему је Европа у генима као што Европа у генима носи монархију”, изричит је Хуан Луна.

Да се после Другог светског рата Југославија, Румунија, Бугарска и Италија нису одрекле монархија, по његовом мишљењу, боље би им ишло.

А да су се источноевропске земље после пада Берлинског зида вратиле монархијама, лакше би и успешније прошле кроз транзицију.

Иако је у Праду један од великих шефова, Хуан Луна оштро критикује овај музеј и боји се да он не изгуби душу.

 „Трчи се за тематским спектаклима, подређује се улога науке”, каже шеф одељења у Праду, па се тако „пресељење Гојиних платана са трећег спрата у приземље, представља као посебна изложба”.

Не допада му се ни то што за улазницу у Прадо данас треба платити 18 евра, а деведесетих је најпознатији шпански музеј био бесплатан. „Духовна баштина треба да буде свима доступна, концепт музеја је да се у њега улази више пута, да се у њега враћаш кад год то пожелиш.”

Кад је о монархији реч, чак ни Подемос, нова политичка снага спремна да оспорава партијске касте и окамењене институције, не дира у двор. Челни људи Подемоса потврдили су ми ових дана да још нису донели свој став о монархији, да још не знају да ли ће се, дођу ли на власт, залагати да Шпанија постане република.

У међувремену Пабло Иглесијас, као генерални секретар странке која претендује да освоји власт на изборима крајем године, затражио је пријем код краља. Још није добио никакав одговор са двора. Из досадашње реторике Подемоса јасно је да ни ова странка не жели да дира у „европску монархистичку генетику”. Нити јој је циљ да Шпанија изађе из Европе иако је традиционалне партије оптужују да хоће да изолује Иберијско полуострво. Напротив, како су ми више пута потврдили челници Подемоса, њихов циљ је да „Европу врате у демократију” и избаве је партијских каста. Монархију некако не помињу кад говоре елитама, као да се слажу са Хуаном Луном да је то линија коју у овој ери прекинутих веза не треба ломити.

Зорана Шуваковић

Извор: Политика online

Нема коментара:

Постави коментар