Укупно приказа странице

Translate

петак, 1. август 2014.

На данашњи дан рођен је др Ђинђић

Извор: Б92, Бета
Београд -- На данашњи дан пре 62 године рођен је некадашњи премијер Србије Зоран Ђинђић, који је убијен у атентату 12. марта 2003. године.
Ђинђић је био српски политичар и државник, филозоф и доктор филозофије, један од 13 интелектуалаца који су обновили рад предратне Демократске странке, дугогодишњи председник Демократске странке, градоначелник Београда (1997) и председник Владе Републике Србије од 2001. до 2003, када је убијен.
Године 1994. је постао председник Демократске странке. Био је посланик у прва три вишестраначка сазива Народне скупштине и у Већу република Скупштине СРЈ.
Након низа масовних протеста због тога што је републичка влада поништила изборе током 1996/97, Ђинђић је 21. фебруара 1997. постао председник Скупштине града Београда. Са Српским покретом обнове Вука Драшковића и Грађанским савезом Србије Весне Пешић створио је коалицију „Заједно“, која се распала само четири месеца након своје победе.
Ђинђић је смењен са места председника Скупштине Београда гласовима Социјалистичке партије Србије, Српске радикалне странке и Српског покрета обнове.
Ђинђић је убијен у Београду на степеништу зграде седишта Владе Србије 12. марта 2003. у 12:23. Погођен је једном у груди, метком који је пробио његово срце и убио га скоро тренутно. Брзо је одведен у болницу, где је примењен одговарајући поступак, али је његова смрт, ипак, проглашена један час касније. Према званичном Владином саопштењу, Ђинђић није био при свести након доласка у болницу. Његов телохранитељ Милан Веруовић је такође био тешко рањен у стомак од другог хица.
Оба метка је, снајпером, са 130 метара удаљености, испалио је полицијски специјалац Звездан Јовановић, са прозора зграде Завода за фотограметрију. Јовановић је током своје завршне речи на суђењу поводом убиства Зорана Ђинђића изјавио да никада није на човека пуцао из снајпера, односно да није обучени снајпериста.
Свих 12 оптужених за убиство премијера Зорана Ђинђића је осуђено на дугогодишње казне затвора. Милорад Улемек и Звездан Јовановић осуђени су на 40 година.
Убиству тадашњег председника Владе је претходило неколико ранијих неуспелих покушаја убиства. Најпознатији неуспели атентат изведен је у јутро 21. фебруара 2003. године, када је Дејан Миленковић Багзи, члан тзв. земунског криминалног клана, возећи камионет ауто-путем, код Београдске арене, покушао да заустави аутомобил у којем је био премијер, док су у заседи поред ауто-пута, наоружани минобацачима и аутоматским пушкама, чекала четворица атентатора. Ипак, Ђинђић је, захваљујући деловању обезбеђења, избегао озбиљне повреде и преживео покушај убиства.
"Србија би била боља земља да је Ђинђић жив"
Председник Демократске странке Бојан Пајтић изјавио је данас, поводом рођендана Зорана Ђинђића, да би Србија била много боља земља да је Ђинђић жив.
"На данашњи дан рођен је Зоран Ђинђић. Да је жив, славили бисмо његов 62. рођендан. Да је жив, Србија би данас била много боља земља", навео је Пајтић у писаној изјави.
Пајтић је подсетио да је Ђинђић 20 дана пре него што је убијен, 12. марта 2003. године, рекао да се мора бити свестан свог значаја и својих проблема.
"Не сме да нам уђе вода у уши, као што нам се често дешава. Ја се чудим када читам свакога дана отприлике кога подржавају Американци, ога подржава Европа, кога подржава Русија... Какве то има везе?
Питање је кога подржавају они који живе у нашој земљи! Треба да имате добре односе са свима који су битни за вас, али не да странце укључујете као део своје унутрашње политике. То је болесно и ми имамо ту болест", рекао је тада Ђинђић.
Пајтић је подсетио да је Ђинђић рекао да се мора заузети такав став и да се поштују други а да се не допусти да се толико са стране мешају у дносе у Србији.
"Да ми то не тражимо, не би они то ни радили. Ми и даље имамо комплекс ниже вредности Ако ће наш међународни углед да се заснива на томе да прећуткујемо наше националне интересе, онда нам тај углед и не треба много. Време је да свет види ко смо ми", подсетио је
Пајтић на Ђинђићеве речи. Пајтић је истакао да је Ђинђић ту заустављен и да ДС ту наставља.

Нема коментара:

Постави коментар